Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski
Składniki: 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego do karmelizowania. Dodatki: cukier puder, sezonowe owoce.
Przygotowanie: oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Powoli dodać żółtka, wymieszać, a następnie dodać mąkę i całość połączyć na puszystą masę. Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem. Wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Gdy spód się przypiecze, omlet podzielić drewnianą łopatką na kawałki. Posypać cukrem, cynamonem i przemieszać, aby równomiernie się doprawił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać owocami.