Omlet idealny - na słodko i pikantnie

Duża konkurencja dla naleśników lub amerykańskich pankejków. Dobry omlet wcale nie należy do najprostszych dań i wymaga cierpliwości oraz uwagi. Doskonale smakuje zarówno podany na śniadanie, jak i przekąskę, lunch czy kolację. Można go zaserwować na słodko, z owocami, cukrem czy bitą śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z fetą, łososiem lub szpinakiem. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić to danie i jak podać w klasyczny lub nietypowy sposób.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Pyszny o każdej porze dnia

Obraz
© Fotolia

Duża konkurencja dla naleśników lub amerykańskich pankejków. Dobry omlet wcale nie należy do najprostszych dań i wymaga cierpliwości oraz uwagi. Doskonale smakuje zarówno podany na śniadanie, jak i przekąskę, lunch czy kolację. Można go zaserwować na słodko, z owocami, cukrem czy bitą śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z fetą, łososiem lub szpinakiem. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić to danie i jak podać w klasyczny lub nietypowy sposób.

/ 10Historia omletów

Obraz
© 123RF.COM

Pierwsze wzmianki o jego przygotowaniu pochodzą ze starożytności. Był znany na Bliskim Wschodzie, a jego ojczyzną najprawdopodobniej jest Persja. Ubite jajka mieszano tam z posiekanymi ziołami i smażono, aż się ścięły. Gotowe krojono w kwadraciki. Potrawa ta wędrowała przez kolejne kraje, w każdym z nich zyskując charakterystyczne dla danego regiony cechy. Stąd dziś możemy zajadać się włoską frittatą, hiszpańską tortillą i klasycznym omletem francuskim. Robiąc podstawową wersję należy trzymać się jednak pewnych zasad.

/ 10Jak zrobić omlet?

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowania omletu nie można użyć zbyt dużej liczby jajek, ponieważ istnieje ryzyko, że te nie zetną się, a potrawa będzie surowa. Najwyżej 6-7 sztuk. Dla większej liczby osób, najlepiej podzielić porcje na kilka mniejszych omletów. Niezbędna będzie odpowiedniej wielkości patelnia - głęboka, płaska i szeroka. Jajka należy dobrze roztrzepać trzepaczką, doprawić i wlać na rozgrzane masło. Nie może być go za dużo, aby omlet nie utopił się w tłuszczu. Nie należy go mieszać (chyba, że mamy ochotę na jajecznicę), a delikatnie wywijać dookoła brzegi łopatką, zlewając pod spód rzadsze jaja i smażyć na dość silnym ogniu, aby omlet szybko się usmażył, był pulchny i miękki. Nie należy smażyć go za długo, aby nie zrobił się twardy. Pulchność zapewni 1 łyżka mleka lub śmietanki dodana wcześniej do jajecznej masy.

/ 10Omlet ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 5 jaj, 1 łyżka śmietanki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, kilka garści szpinaku.

Przygotowanie: na maśle podsmażyć posiekany czosnek i porwany drobno szpinak. Po chwili zalać całość rozmąconymi jajkami z dodatkiem śmietanki i przypraw. Podsmażyć spód, a następnie delikatnie zwijać, aby ścięła się reszta jajek. Przed podaniem można doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem.

/ 10Omlet z brzoskwiniami i orzechami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: brzoskwinie z syropu, 6 jajek, 1 łyżka śmietanki, orzechy (włoskie lub pekan), 1 łyżka drobnego cukru, szczypta soli, odrobina ekstraktu z wanilii lub świeżych ziarenek, masło do smażenia z odrobiną oliwy.

Przygotowanie: jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić cukrem, solą i wanilią. Wlać na rozgrzany tłuszcz, a jak się zetnie, dołożyć odsączone i pokrojone owoce, a także orzechy. Smażyć jeszcze trochę i podawać.

/ 10Omlet z serem feta, pietruszką i pomidorkami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 5 jaj, 1 łyżka mleka, 1 ząbek czosnku, 1płaska łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, 1 filiżanka pokruszonego sera feta, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli.

Przygotowanie: jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wylać na rozgrzane masło. Smażyć aż całość się zetnie. Na jeszcze ciepły nałożyć fetę, pomidorki oraz posiekaną pietruszkę. Złożyć na pół, udekorować i podawać.

/ 10Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego do karmelizowania. Dodatki: cukier puder, sezonowe owoce.

Przygotowanie: oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Powoli dodać żółtka, wymieszać, a następnie dodać mąkę i całość połączyć na puszystą masę. Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem. Wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Gdy spód się przypiecze, omlet podzielić drewnianą łopatką na kawałki. Posypać cukrem, cynamonem i przemieszać, aby równomiernie się doprawił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać owocami.

/ 10Rollsy z omletów

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 5 jaj, 1 łyżka mleka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie. Dodatkowo: plastry wędzonego boczku i wykałaczki.

Przygotowanie:jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wylać na rozgrzane masło. Smażyć aż całość się zetnie. Podzielić na paski i każdy owinąć boczkiem. Spiąć całość wykałaczką. Wstawić do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach lub podawać od razu.

/ 10Omlet z bitą śmietaną i owocami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 jajka (osobno białka i żółtka), 2 łyżki cukru, szczypta soli, 2 płaskie łyżki mąki, masło klarowane do smażenia. Do podania: bita śmietana, sezonowe owoce. Opcjonalnie: 2 łyżki kakao, aby otrzymać omlet czekoladowy.

*Przygotowanie: *białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Ubijając stopniowo dodawać cukier, a następne miksując na wolnych obrotach po jednym żółtku. W tym momencie do masy można dodać kakao i delikatnie zamieszać. Rozgrzać masło i po chwili wlać masę. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie obrócić na drugą stronę. Gotowy wyłożyć na talerz, dodać bitą śmietanę i owoce. Złożyć na pół i podawać.

10 / 10Omlet z pesto z roszponki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 5 jaj, 1 łyżka mleka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie. Dodatkowo: pesto z roszponki i bazylii, starty parmezan, świeżo mielony pieprz oraz świeże listki do dekoracji.

Przygotowanie:jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wylać na rozgrzane masło. Smażyć aż całość się zetnie. Przed podaniem posmarować pesto, posypać parmezanem, doprawić świeżo mielonym pieprzem i zwinąć.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał