Omlet idealny - na słodko i pikantnie
Duża konkurencja dla naleśników lub amerykańskich pankejków. Dobry omlet wcale nie należy do najprostszych dań i wymaga cierpliwości oraz uwagi. Doskonale smakuje zarówno podany na śniadanie, jak i przekąskę, lunch czy kolację. Można go zaserwować na słodko, z owocami, cukrem czy bitą śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z fetą, łososiem lub szpinakiem. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić to danie i jak podać w klasyczny lub nietypowy sposób.
Pyszny o każdej porze dnia
Duża konkurencja dla naleśników lub amerykańskich pankejków. Dobry omlet wcale nie należy do najprostszych dań i wymaga cierpliwości oraz uwagi. Doskonale smakuje zarówno podany na śniadanie, jak i przekąskę, lunch czy kolację. Można go zaserwować na słodko, z owocami, cukrem czy bitą śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z fetą, łososiem lub szpinakiem. Oto kilka podpowiedzi, jak zrobić to danie i jak podać w klasyczny lub nietypowy sposób.
Historia omletów
Pierwsze wzmianki o jego przygotowaniu pochodzą ze starożytności. Był znany na Bliskim Wschodzie, a jego ojczyzną najprawdopodobniej jest Persja. Ubite jajka mieszano tam z posiekanymi ziołami i smażono, aż się ścięły. Gotowe krojono w kwadraciki. Potrawa ta wędrowała przez kolejne kraje, w każdym z nich zyskując charakterystyczne dla danego regiony cechy. Stąd dziś możemy zajadać się włoską frittatą, hiszpańską tortillą i klasycznym omletem francuskim. Robiąc podstawową wersję należy trzymać się jednak pewnych zasad.
Jak zrobić omlet?
Do przygotowania omletu nie można użyć zbyt dużej liczby jajek, ponieważ istnieje ryzyko, że te nie zetną się, a potrawa będzie surowa. Najwyżej 6-7 sztuk. Dla większej liczby osób, najlepiej podzielić porcje na kilka mniejszych omletów. Niezbędna będzie odpowiedniej wielkości patelnia - głęboka, płaska i szeroka. Jajka należy dobrze roztrzepać trzepaczką, doprawić i wlać na rozgrzane masło. Nie może być go za dużo, aby omlet nie utopił się w tłuszczu. Nie należy go mieszać (chyba, że mamy ochotę na jajecznicę), a delikatnie wywijać dookoła brzegi łopatką, zlewając pod spód rzadsze jaja i smażyć na dość silnym ogniu, aby omlet szybko się usmażył, był pulchny i miękki. Nie należy smażyć go za długo, aby nie zrobił się twardy. Pulchność zapewni 1 łyżka mleka lub śmietanki dodana wcześniej do jajecznej masy.
Omlet ze szpinakiem
Składniki: 5 jaj, 1 łyżka śmietanki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, kilka garści szpinaku.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć posiekany czosnek i porwany drobno szpinak. Po chwili zalać całość rozmąconymi jajkami z dodatkiem śmietanki i przypraw. Podsmażyć spód, a następnie delikatnie zwijać, aby ścięła się reszta jajek. Przed podaniem można doprawić jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
Omlet z brzoskwiniami i orzechami
Składniki: brzoskwinie z syropu, 6 jajek, 1 łyżka śmietanki, orzechy (włoskie lub pekan), 1 łyżka drobnego cukru, szczypta soli, odrobina ekstraktu z wanilii lub świeżych ziarenek, masło do smażenia z odrobiną oliwy.
Przygotowanie: jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić cukrem, solą i wanilią. Wlać na rozgrzany tłuszcz, a jak się zetnie, dołożyć odsączone i pokrojone owoce, a także orzechy. Smażyć jeszcze trochę i podawać.
Omlet z serem feta, pietruszką i pomidorkami
Składniki: 5 jaj, 1 łyżka mleka, 1 ząbek czosnku, 1płaska łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, 1 filiżanka pokruszonego sera feta, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli.
Przygotowanie: jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wylać na rozgrzane masło. Smażyć aż całość się zetnie. Na jeszcze ciepły nałożyć fetę, pomidorki oraz posiekaną pietruszkę. Złożyć na pół, udekorować i podawać.
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski
Składniki: 4 jajka, szczypta soli, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego do karmelizowania. Dodatki: cukier puder, sezonowe owoce.
Przygotowanie: oddzielić białka od żółtej. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Powoli dodać żółtka, wymieszać, a następnie dodać mąkę i całość połączyć na puszystą masę. Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem. Wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu. Gdy spód się przypiecze, omlet podzielić drewnianą łopatką na kawałki. Posypać cukrem, cynamonem i przemieszać, aby równomiernie się doprawił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać owocami.
Rollsy z omletów
Składniki: 5 jaj, 1 łyżka mleka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie. Dodatkowo: plastry wędzonego boczku i wykałaczki.
Przygotowanie:jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wylać na rozgrzane masło. Smażyć aż całość się zetnie. Podzielić na paski i każdy owinąć boczkiem. Spiąć całość wykałaczką. Wstawić do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach lub podawać od razu.
Omlet z bitą śmietaną i owocami
Składniki: 3 jajka (osobno białka i żółtka), 2 łyżki cukru, szczypta soli, 2 płaskie łyżki mąki, masło klarowane do smażenia. Do podania: bita śmietana, sezonowe owoce. Opcjonalnie: 2 łyżki kakao, aby otrzymać omlet czekoladowy.
*Przygotowanie: *białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Ubijając stopniowo dodawać cukier, a następne miksując na wolnych obrotach po jednym żółtku. W tym momencie do masy można dodać kakao i delikatnie zamieszać. Rozgrzać masło i po chwili wlać masę. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie obrócić na drugą stronę. Gotowy wyłożyć na talerz, dodać bitą śmietanę i owoce. Złożyć na pół i podawać.
Omlet z pesto z roszponki
Składniki: 5 jaj, 1 łyżka mleka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie. Dodatkowo: pesto z roszponki i bazylii, starty parmezan, świeżo mielony pieprz oraz świeże listki do dekoracji.
Przygotowanie:jajka dokładnie roztrzepać z mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wylać na rozgrzane masło. Smażyć aż całość się zetnie. Przed podaniem posmarować pesto, posypać parmezanem, doprawić świeżo mielonym pieprzem i zwinąć.