Jak zrobić omlet?
Do przygotowania omletu nie można użyć zbyt dużej liczby jajek, ponieważ istnieje ryzyko, że te nie zetną się, a potrawa będzie surowa. Najwyżej 6-7 sztuk. Dla większej liczby osób, najlepiej podzielić porcje na kilka mniejszych omletów. Niezbędna będzie odpowiedniej wielkości patelnia - głęboka, płaska i szeroka. Jajka należy dobrze roztrzepać trzepaczką, doprawić i wlać na rozgrzane masło. Nie może być go za dużo, aby omlet nie utopił się w tłuszczu. Nie należy go mieszać (chyba, że mamy ochotę na jajecznicę), a delikatnie wywijać dookoła brzegi łopatką, zlewając pod spód rzadsze jaja i smażyć na dość silnym ogniu, aby omlet szybko się usmażył, był pulchny i miękki. Nie należy smażyć go za długo, aby nie zrobił się twardy. Pulchność zapewni 1 łyżka mleka lub śmietanki dodana wcześniej do jajecznej masy.