Zastosowanie w kuchni
Olej tłoczony z nasion lnianki wyróżnia złocista lub czerwonobrunatna barwa. Kolor zależy od odmiany rośliny. Ma charakterystyczny smak – cebulowy lub orzechowy z delikatną nutą goryczy. Olej znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się jako składnik marynat oraz sosów sałatkowych. Można go również dodawać do zup, kasz, makaronu, ziemniaków, pieczywa i twarożku. Świetnie komponuje się ze śledziami. Należy jednak pamiętać, by używać go jedynie na zimno. Olej rydzowy znajdziemy w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością. Ceny wahają się od kilku do kilunastu złotych. Za butelkę oleju rydzowego Semco zapłacimy w sklepie internetowym ok. 15 zł. Produkt jest także dostępny w Lidlu, gdzie za butelkę o pojemności 200 ml zapłacimy 7,99 zł. Olej przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu nie straci walorów przez 6 miesięcy.
Zobacz też: Jak samemu zrobić oliwę smakową?