Olej rydzowy – skarb z Wielkopolski. Teraz kupisz w dyskoncie
Zapomniany olej olej wraca do łask
Przez lata zapomniany i niedoceniany, znów zyskuje na popularności. Olej rydzowy można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy delikatesach, ale również w dyskontach. Wyróżnia go charakterystyczny smak i bogactwo składników odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.
Lepszy rydz niż nic
Olej rydzowy tłoczy się z nasion lnicznika siewnego. Jest to jednoroczna roślina, nazywana również lnianką, lennicą, rydzem czy rydzykiem. To właśnie o niej mówiono lepszy rydz niż nic. Nazwa "rydz" pochodzi od brunatno-rdzawego zabarwienia nasion. Niesłusznie jest mylona z popularnym grzybem – mleczajem rydzem. Lnianka to najstarsza roślina oleista, uprawiana w Polsce. Dawniej występowała powszechnie, porastała pola uprawne (jako chwast) i nieużytki. Olej z lnianki był używany zarówno na dworskich stołach, jak i w chłopskich chatach. Z czasem został wyparty przez olej słonecznikowy. W latach 90. znowu wrócił do łask. W 2006 roku został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych.
Skarbnica wartości odżywczych
Nasiona lnianki obfitują w wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Przede wszystkim znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy, linolenowy oraz eicosenowy. Ich skład w oleju rydzowym jest cenniejszy niż w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym czy rzepakowym. Dlaczego kwasy Omega-6 są tak ważne? Regulują pracę układu krążenia, działają przeciwzapalnie, mogą zapobiegać nowotworom, poprawiają wygląd skóry i włosów, są niezbędne w diecie kobiet w ciąży i karmiących. W oleju rydzowym znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz minerały.
Źródło zdrowia
Olej rydzowy wpływa na stan wątroby – chroni ją i pobudza wydzielanie żółci. Ponadto wspomaga pracę trzustki, jelit, nerek oraz serca. Przyspiesza proces gojenia ran, łagodzi zmiany skórne. Osłabia objawy alergii. Jest polecany osobom starszym, ponieważ łagodzi bóle reumatyczne, zapobiega artretyzmowi. Reguluje także poziom glukozy oraz złego cholesterolu we krwi.
Zastosowanie w kuchni
Olej tłoczony z nasion lnianki wyróżnia złocista lub czerwonobrunatna barwa. Kolor zależy od odmiany rośliny. Ma charakterystyczny smak – cebulowy lub orzechowy z delikatną nutą goryczy. Olej znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się jako składnik marynat oraz sosów sałatkowych. Można go również dodawać do zup, kasz, makaronu, ziemniaków, pieczywa i twarożku. Świetnie komponuje się ze śledziami. Należy jednak pamiętać, by używać go jedynie na zimno. Olej rydzowy znajdziemy w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością. Ceny wahają się od kilku do kilunastu złotych. Za butelkę oleju rydzowego Semco zapłacimy w sklepie internetowym ok. 15 zł. Produkt jest także dostępny w Lidlu, gdzie za butelkę o pojemności 200 ml zapłacimy 7,99 zł. Olej przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu nie straci walorów przez 6 miesięcy.
Zobacz też: Jak samemu zrobić oliwę smakową?