Olej rydzowy – skarb z Wielkopolski. Teraz kupisz w dyskoncie

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

/ 5Zapomniany olej olej wraca do łask

Obraz
© Instagram.com

Przez lata zapomniany i niedoceniany, znów zyskuje na popularności. Olej rydzowy można kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością czy delikatesach, ale również w dyskontach. Wyróżnia go charakterystyczny smak i bogactwo składników odżywczych. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.

/ 5Lepszy rydz niż nic

Obraz
© Instagram.com

Olej rydzowy tłoczy się z nasion lnicznika siewnego. Jest to jednoroczna roślina, nazywana również lnianką, lennicą, rydzem czy rydzykiem. To właśnie o niej mówiono lepszy rydz niż nic. Nazwa "rydz" pochodzi od brunatno-rdzawego zabarwienia nasion. Niesłusznie jest mylona z popularnym grzybem – mleczajem rydzem. Lnianka to najstarsza roślina oleista, uprawiana w Polsce. Dawniej występowała powszechnie, porastała pola uprawne (jako chwast) i nieużytki. Olej z lnianki był używany zarówno na dworskich stołach, jak i w chłopskich chatach. Z czasem został wyparty przez olej słonecznikowy. W latach 90. znowu wrócił do łask. W 2006 roku został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych.

/ 5Skarbnica wartości odżywczych

Obraz
© Instagram.com

Nasiona lnianki obfitują w wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Przede wszystkim znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy, linolenowy oraz eicosenowy. Ich skład w oleju rydzowym jest cenniejszy niż w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym czy rzepakowym. Dlaczego kwasy Omega-6 są tak ważne? Regulują pracę układu krążenia, działają przeciwzapalnie, mogą zapobiegać nowotworom, poprawiają wygląd skóry i włosów, są niezbędne w diecie kobiet w ciąży i karmiących. W oleju rydzowym znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna oraz minerały.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© Instagram.com

Olej rydzowy wpływa na stan wątroby – chroni ją i pobudza wydzielanie żółci. Ponadto wspomaga pracę trzustki, jelit, nerek oraz serca. Przyspiesza proces gojenia ran, łagodzi zmiany skórne. Osłabia objawy alergii. Jest polecany osobom starszym, ponieważ łagodzi bóle reumatyczne, zapobiega artretyzmowi. Reguluje także poziom glukozy oraz złego cholesterolu we krwi.

/ 5Zastosowanie w kuchni

Obraz
© Instagram.com

Olej tłoczony z nasion lnianki wyróżnia złocista lub czerwonobrunatna barwa. Kolor zależy od odmiany rośliny. Ma charakterystyczny smak – cebulowy lub orzechowy z delikatną nutą goryczy. Olej znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się jako składnik marynat oraz sosów sałatkowych. Można go również dodawać do zup, kasz, makaronu, ziemniaków, pieczywa i twarożku. Świetnie komponuje się ze śledziami. Należy jednak pamiętać, by używać go jedynie na zimno. Olej rydzowy znajdziemy w delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością. Ceny wahają się od kilku do kilunastu złotych. Za butelkę oleju rydzowego Semco zapłacimy w sklepie internetowym ok. 15 zł. Produkt jest także dostępny w Lidlu, gdzie za butelkę o pojemności 200 ml zapłacimy 7,99 zł. Olej przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu nie straci walorów przez 6 miesięcy.

Zobacz też: Jak samemu zrobić oliwę smakową?

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny