Mleko kokosowe
Aby otrzymać mleko kokosowe, należy zalać gorącą wodę miąższ lub koprę i odcisnąć przez gazę. - W ten sposób powstaje aromatyczny biały płyn zawierający od 5 do 25 tłuszczów (w zależności od ilości użytej wody). Produkt ten jest szczególnie popularny w kuchni tajskiej i indyjskiej. Osoby cierpiące na nietolerancję mleka zwierzęcego, mogą uzupełnić swój jadłospis o mleko kokosowe, gdyż nie zawiera ono alergicznych białek oraz laktozy. Można wykorzystać je jako napój, dodatek do kawy, sosów czy deserów, mleczko do twarzy, balsam do ciała lub maseczkę do włosów – czytamy w książce "Moc kokosa".
W sklepach znajdziemy mleko kokosowe w puszce lub w kartoniku. Możemy jednak przygotować je również w domu. Wystarczy zalać gorącą wodą wiórki kokosowe, zblendować je, a następnie odcisnąć przez gazę. Im więcej wody dodamy, tym mleczko będzie rzadsze. Domowe mleko kokosowe można przechowywać w lodówce do 3 dni.