Sos słodko-kwaśny
Sosy warzywne, jeśli nie będziemy dodawać do nich zbyt wiele tłuszczu, są idealnym dodatkiem do dań dla osób dbających o zdrowie i wagę. Chiński sos słodko-kwaśny łatwo przygotujemy w domu. Składniki: dwie cukinie, dwie cebule, dwie czerwone papryki, trzy pomidory bez skórki, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki brązowego cukru, pół szklanki octu ryżowego, mielona ostra papryka, pieprz i sól. Cukinię kroimy w dużą kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek siekamy. W małym garnuszku gotujemy ocet z cukrem. Warzywa wkładamy do dużego rondla, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut. Dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Warzywa muszą pozostać jędrne. Podajemy z ryżem.