Odchudzone wersje popularnych sosów

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Jak nie przybrać na wadze?

Obraz
© Fotolia

Często się zdarza, że to nie zasadnicza część dania sprawia, że jest ono bardzo kaloryczne. Winne są sosy i dodatki. Trudno jednak z nich zrezygnować. Można jednak zastąpić je takimi, które nie mają zbyt wielu kalorii. Oto kilka naszych propozycji na dietetyczne sosy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Dietetyczny sos bolognese

Obraz
© Fotolia

Makaron z sosem bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań. Łatwo go przygotować, jest sycący, ale jednak bardzo kaloryczny. My mamy propozycję na "odchudzenie" sosu bolognese. Wystarczy podmienić kilka składników. Potrzebujemy: 300 gramów mielonego mięsa z piersi kurczaka, kilka świeżych pomidorów, małą cebulę, ząbek czosnku, świeże oregano, świeży tymianek, bazylię, sól i pieprz. Pomidory wkładamy do wrzącej wody, po kilku minutach wyjmujemy, ściągamy skórkę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i gotujemy, mieszając. W miarę potrzeby dolewamy kilka łyżek wody. Podajemy z makaronem razowym.

/ 6Sos słodko-kwaśny

Obraz
© iStock.com

Sosy warzywne, jeśli nie będziemy dodawać do nich zbyt wiele tłuszczu, są idealnym dodatkiem do dań dla osób dbających o zdrowie i wagę. Chiński sos słodko-kwaśny łatwo przygotujemy w domu. Składniki: dwie cukinie, dwie cebule, dwie czerwone papryki, trzy pomidory bez skórki, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki brązowego cukru, pół szklanki octu ryżowego, mielona ostra papryka, pieprz i sól. Cukinię kroimy w dużą kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek siekamy. W małym garnuszku gotujemy ocet z cukrem. Warzywa wkładamy do dużego rondla, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut. Dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Warzywa muszą pozostać jędrne. Podajemy z ryżem.

/ 6Sos limonkowy

Obraz
© 123RF

Sałatki, potrawy z ryb czy owoców morza zyskają, jeśli podamy je z sosem na bazie cytrusów. Limonki, bardzo aromatyczne, nadają się do tego idealnie. Potrzebujemy: sok z pięciu limonek, łyżkę octu, kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżkę brązowego cukru, posiekany szczypiorek, siekany koperek, sól i pieprz. W garnku gotujemy na małym gazie sok z limonek, ocet i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy posiekane zioła. Studzimy i mieszając, dodajemy oliwę z oliwek. Powinna nam powstać emulsja. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

/ 6Sos ziołowy

Obraz
© 123RF

Zioła nie tylko poprawiają smak, ale również świetnie ograniczają apetyt. Wykorzystujmy je do sałatek, spaghetti czy właśnie do sosów. Do naszego potrzebne nam będą: pęczek bazylii, łyżka octu balsamicznego, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Bazylię siekamy i wrzucamy do blendera. Wlewamy łyżkę wody i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ocet, startą skórkę z cytryny, oliwę i pieprz. Miksujemy. Na koniec doprawiamy solą.

/ 6Sos Romesco

Obraz
© iStock.com

Bardzo popularny w Hiszpanii sos Romesco świetnie pasuje do warzyw gotowanych na parze, do gotowanych ryb, krewetek, czy do pieczonych mięs. Składniki: czerwona papryka, puszka pomidorów bez skórki, dwa ząbki czosnku, kromka czerstwego chleba, oliwa z oliwek, papryczka chili, kilka migdałów bez skórki, łyżka octu winnego, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, sól i pieprz. Paprykę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku pół godziny. Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Wyrzucamy gniazda nasienne. Czosnek i migdały siekamy, chleb kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut tuż przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach