Jak nie przybrać na wadze?
Często się zdarza, że to nie zasadnicza część dania sprawia, że jest ono bardzo kaloryczne. Winne są sosy i dodatki. Trudno jednak z nich zrezygnować. Można jednak zastąpić je takimi, które nie mają zbyt wielu kalorii. Oto kilka naszych propozycji na dietetyczne sosy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dietetyczny sos bolognese
Makaron z sosem bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań. Łatwo go przygotować, jest sycący, ale jednak bardzo kaloryczny. My mamy propozycję na "odchudzenie" sosu bolognese. Wystarczy podmienić kilka składników. Potrzebujemy: 300 gramów mielonego mięsa z piersi kurczaka, kilka świeżych pomidorów, małą cebulę, ząbek czosnku, świeże oregano, świeży tymianek, bazylię, sól i pieprz. Pomidory wkładamy do wrzącej wody, po kilku minutach wyjmujemy, ściągamy skórkę i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dodajemy przyprawy i gotujemy, mieszając. W miarę potrzeby dolewamy kilka łyżek wody. Podajemy z makaronem razowym.
Sos słodko-kwaśny
Sosy warzywne, jeśli nie będziemy dodawać do nich zbyt wiele tłuszczu, są idealnym dodatkiem do dań dla osób dbających o zdrowie i wagę. Chiński sos słodko-kwaśny łatwo przygotujemy w domu. Składniki: dwie cukinie, dwie cebule, dwie czerwone papryki, trzy pomidory bez skórki, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki brązowego cukru, pół szklanki octu ryżowego, mielona ostra papryka, pieprz i sól. Cukinię kroimy w dużą kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek siekamy. W małym garnuszku gotujemy ocet z cukrem. Warzywa wkładamy do dużego rondla, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut. Dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Warzywa muszą pozostać jędrne. Podajemy z ryżem.
Sos limonkowy
Sałatki, potrawy z ryb czy owoców morza zyskają, jeśli podamy je z sosem na bazie cytrusów. Limonki, bardzo aromatyczne, nadają się do tego idealnie. Potrzebujemy: sok z pięciu limonek, łyżkę octu, kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżkę brązowego cukru, posiekany szczypiorek, siekany koperek, sól i pieprz. W garnku gotujemy na małym gazie sok z limonek, ocet i cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy posiekane zioła. Studzimy i mieszając, dodajemy oliwę z oliwek. Powinna nam powstać emulsja. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos ziołowy
Zioła nie tylko poprawiają smak, ale również świetnie ograniczają apetyt. Wykorzystujmy je do sałatek, spaghetti czy właśnie do sosów. Do naszego potrzebne nam będą: pęczek bazylii, łyżka octu balsamicznego, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Bazylię siekamy i wrzucamy do blendera. Wlewamy łyżkę wody i miksujemy na gładką masę. Dodajemy ocet, startą skórkę z cytryny, oliwę i pieprz. Miksujemy. Na koniec doprawiamy solą.
Sos Romesco
Bardzo popularny w Hiszpanii sos Romesco świetnie pasuje do warzyw gotowanych na parze, do gotowanych ryb, krewetek, czy do pieczonych mięs. Składniki: czerwona papryka, puszka pomidorów bez skórki, dwa ząbki czosnku, kromka czerstwego chleba, oliwa z oliwek, papryczka chili, kilka migdałów bez skórki, łyżka octu winnego, łyżeczka wędzonej papryki w proszku, sól i pieprz. Paprykę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku pół godziny. Wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skórki. Wyrzucamy gniazda nasienne. Czosnek i migdały siekamy, chleb kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut tuż przed podaniem.