Sobota: zapiekana fasolka szparagowa
Zapiekanki zawsze się sprawdzają, bo można je przyrządzić z różnych składników. W tym wypadku potrzebna nam jest jedynie fasolka szparagowa, która w połączeniu z chudym boczkiem stworzy obiad prosty w przygotowaniu i pożywny.
Składniki: puszka fasolki szparagowej w zalewie (w sezonie - świeża), 10 dag chudego wędzonego boczku, biała część jednego pora, pół szklanki śmietany, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie: Przygotować sos: rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Zrumieniony wyjąć łyżką cedzakową, a skwarkami posypać fasolkę. Na tłuszcz wrzucić pokrojony w półkrążki por, zasmażyć, często mieszając. Gdy stanie się złocisty, dodać śmietanę, przyprawy, koperek i gorącym sosem zalać fasolkę. Powierzchnię wyrównać, posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać przez 20 minut. Podawać, gdy bułka tarta lekko się zrumieni.