Piątek: omlet z zielonym groszkiem
Oryginalny pomysł na omlet. Wystarczy zielony groszek, aby stworzyć danie bardzo smaczne i proste. Wyjątkowy smak tej potrawy gwarantuje dodatek gałki muszkatołowej. Nie zapomnijmy o posypaniu potrawy zieleniną, np. posiekaną pietruszką.
Składniki: puszka zielonego groszku konserwowego, 5 jajek, 5 łyżek mleka lub śmietanki, łyżeczka masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól, cukier, łyżeczka masła do smażenia, zielenina.
Wykonanie: groszek razem z zalewą przełożyć do rondla, podgrzać. Gdy będzie gorący, odsączyć, dodać masło i cukier do smaku, lekko podsmażyć. Trzymać w ciepłym miejscu, aby groszek nie ostygł. Przygotować omlet: jajka, rozbite z mlekiem lub śmietanką, solą i szczyptą gałki, wlać na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Zrumieniony omlet nadziewać groszkiem, zwijać brzegi i od razu przekładać na wygrzany talerz. Posypać zieleniną i podzielić na porcje.