Obiady za grosze na każdy dzień tygodnia

By przygotować posiłek smaczny, pożywny i niedrogi, wystarczy kilka składników i... mała ściągawka, którą tutaj znajdziesz. Łącząc tanie i łatwo dostępne składniki z przyprawami, które każdy z nas ma w kuchni, stworzysz obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. W dobrej cenie.

Obraz

/ 8Menu na koniec miesiąca

Obraz
© archiwum

By przygotować posiłek smaczny, pożywny i niedrogi, wystarczy kilka składników i... mała ściągawka, którą tutaj znajdziesz. Łącząc tanie i łatwo dostępne składniki z przyprawami, które każdy z nas ma w kuchni, stworzysz obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. W dobrej cenie.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Poniedziałek: placki zbójnickie

Obraz
© archiwum

Ziemniaki królują wśród polskich warzyw - i bardzo dobrze, bo można z nich zrobić np. pyszne placki. Tutaj sycącym dodatkiem jest szynka, którą jednak możemy zastąpić zieleniną. Stworzymy wtedy danie jeszcze tańsze i mniej kaloryczne.
Składniki: kilogram ziemniaków, 15 dag szynki, duża czerwona cebula, 3-4 łyżki mąki, jajko, olej do smażenia, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Gdyby masa była zbyt rzadka, odcisnąć (najlepiej w czystej, lnianej ściereczce). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i szynkę oraz jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. W jeszcze tańszej i mniej kalorycznej wersji wędlinę można zastąpić pęczkiem drobniutko posiekanej natki pietruszki.

/ 8Wtorek: zupa koperkowa

Obraz
© archiwum

Na mniejszy apetyt odpowiednia będzie zupa, np. przygotowana na bazie pachnącego, zdrowego i niedrogiego koperku. Zupy sprawdzają się zawsze, gdy chcemy przyrządzić obiad szybki i tani. To danie średniokaloryczne dla czterech osób.
Składniki: 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu lub kostki), duży pęczek świeżego koperku, szklanka śmietany, 2 łyżki mleka, łyżeczka mąki, 4 jajka ugotowane na twardo, sól.
Wykonanie: z koperku oddzielić drobne gałązki, a łodyżki związać bawełnianą nitką. Wrzucić do gorącego rosołu, zagotować. Mąkę rozprowadzić w zimnym mleku, dodać do zupy, gotować razem na małym ogniu przez trzy minuty. Gałązki koperku drobno posiekać. Obrane jajka podzielić na połowę, oddzielnie posiekać białka i żółtka. Z zupy usunąć łodygi koperku. Dodać posiekany koperek, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze spienioną śmietaną, lekko doprawić do smaku. Na spód talerzy wysypać posiekane białka, zalać zupą. Wierzch posypać posiekanym żółtkami, podać od razu.

/ 8Środa: tarta z pieczarkami i cebulą

Obraz
© archiwum

Gotowe ciasto francuskie każdy z nas powinien mieć zawsze w lodówce - korzystają z niego nawet najlepsi szefowie kuchni. Dzięki niemu przygotujemy prostą i dobrą tartę, czyli danie niedrogie i smaczne. W wersji light wybierzmy jogurt naturalny zamiast śmietany.
Składniki: ciasto francuskie (płat), 25 dag pieczarek, 3 cebule, 100 ml jogurtu naturalnego albo śmietany, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie: pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć razem przez około pięć minut. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. W osobnej misce wymieszać jajka razem z jogurtem lub śmietaną, dodać odrobinę soli. Ciasto francuskie rozwałkować (na ok. trzy milimetry) i wyłożyć nim formę do tarty (najlepiej posmarowaną masłem), ponakłuwać widelcem. Na spodzie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi będą złote.

/ 8Czwartek: parówki w cieście naleśnikowym

Obraz
© archiwum

Obowiązkowa potrawa w menu studentów i singli - jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i sycąca. Połączenie tradycyjnego ciasta na naleśniki z parówką tworzy ciekawą kompozycję smakową. Na każdą kieszeń.
Składniki: 4 parówki, jajko, półtorej szklanki mleka, 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 15 dag mąki, sól.
Wykonanie: jajko, mleko, olej albo oliwę, mąkę oraz sól umieścić w misce, wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na normalne naleśniki. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół. Nadziać na widelec i zanurzyć w przygotowanym cieśnie naleśnikowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić parówki. Usmażyć na złoty kolor. Takie parówki najlepiej smakują z keczupem oraz żółtym serem.

/ 8Piątek: omlet z zielonym groszkiem

Obraz
© archiwum

Oryginalny pomysł na omlet. Wystarczy zielony groszek, aby stworzyć danie bardzo smaczne i proste. Wyjątkowy smak tej potrawy gwarantuje dodatek gałki muszkatołowej. Nie zapomnijmy o posypaniu potrawy zieleniną, np. posiekaną pietruszką.
Składniki: puszka zielonego groszku konserwowego, 5 jajek, 5 łyżek mleka lub śmietanki, łyżeczka masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól, cukier, łyżeczka masła do smażenia, zielenina.
Wykonanie: groszek razem z zalewą przełożyć do rondla, podgrzać. Gdy będzie gorący, odsączyć, dodać masło i cukier do smaku, lekko podsmażyć. Trzymać w ciepłym miejscu, aby groszek nie ostygł. Przygotować omlet: jajka, rozbite z mlekiem lub śmietanką, solą i szczyptą gałki, wlać na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Zrumieniony omlet nadziewać groszkiem, zwijać brzegi i od razu przekładać na wygrzany talerz. Posypać zieleniną i podzielić na porcje.

/ 8Sobota: zapiekana fasolka szparagowa

Obraz
© archiwum

Zapiekanki zawsze się sprawdzają, bo można je przyrządzić z różnych składników. W tym wypadku potrzebna nam jest jedynie fasolka szparagowa, która w połączeniu z chudym boczkiem stworzy obiad prosty w przygotowaniu i pożywny.
Składniki: puszka fasolki szparagowej w zalewie (w sezonie - świeża), 10 dag chudego wędzonego boczku, biała część jednego pora, pół szklanki śmietany, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie: Przygotować sos: rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Zrumieniony wyjąć łyżką cedzakową, a skwarkami posypać fasolkę. Na tłuszcz wrzucić pokrojony w półkrążki por, zasmażyć, często mieszając. Gdy stanie się złocisty, dodać śmietanę, przyprawy, koperek i gorącym sosem zalać fasolkę. Powierzchnię wyrównać, posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać przez 20 minut. Podawać, gdy bułka tarta lekko się zrumieni.

/ 8Niedziela: makaron z pomidorami

Obraz
© archiwum

Makaron to doskonały pomysł, gdy zależy nam na daniu prostym, szybkim i niedrogim. W połączeniu z pomidorami powstaje klasyczna potrawa, która zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dodatkowym atutem tego dania jest aromat czosnku.
Składniki: pół paczki makaronu spaghetti, puszka pomidorów bez skórki albo pół kilograma świeżych pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka oleju, sól, cukier, bazylia, garść startego żółtego sera.
Wykonanie: makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. W patelni albo rondlu stopić masło, wrzucić pomidory z puszki albo sparzone, obrane i drobno pokrojone świeże pomidory. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do pomidorów, doprawić solą i cukrem. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać na patelni z sosem pomidorowym, wyłożyć na talerze, posypać żółtym serem, udekorować bazylią.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości