Obiady za grosze na każdy dzień tygodnia
By przygotować posiłek smaczny, pożywny i niedrogi, wystarczy kilka składników i... mała ściągawka, którą tutaj znajdziesz. Łącząc tanie i łatwo dostępne składniki z przyprawami, które każdy z nas ma w kuchni, stworzysz obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. W dobrej cenie.
Menu na koniec miesiąca
By przygotować posiłek smaczny, pożywny i niedrogi, wystarczy kilka składników i... mała ściągawka, którą tutaj znajdziesz. Łącząc tanie i łatwo dostępne składniki z przyprawami, które każdy z nas ma w kuchni, stworzysz obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom. W dobrej cenie.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Poniedziałek: placki zbójnickie
Ziemniaki królują wśród polskich warzyw - i bardzo dobrze, bo można z nich zrobić np. pyszne placki. Tutaj sycącym dodatkiem jest szynka, którą jednak możemy zastąpić zieleniną. Stworzymy wtedy danie jeszcze tańsze i mniej kaloryczne.
Składniki: kilogram ziemniaków, 15 dag szynki, duża czerwona cebula, 3-4 łyżki mąki, jajko, olej do smażenia, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Gdyby masa była zbyt rzadka, odcisnąć (najlepiej w czystej, lnianej ściereczce). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i szynkę oraz jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. W jeszcze tańszej i mniej kalorycznej wersji wędlinę można zastąpić pęczkiem drobniutko posiekanej natki pietruszki.
Wtorek: zupa koperkowa
Na mniejszy apetyt odpowiednia będzie zupa, np. przygotowana na bazie pachnącego, zdrowego i niedrogiego koperku. Zupy sprawdzają się zawsze, gdy chcemy przyrządzić obiad szybki i tani. To danie średniokaloryczne dla czterech osób.
Składniki: 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu lub kostki), duży pęczek świeżego koperku, szklanka śmietany, 2 łyżki mleka, łyżeczka mąki, 4 jajka ugotowane na twardo, sól.
Wykonanie: z koperku oddzielić drobne gałązki, a łodyżki związać bawełnianą nitką. Wrzucić do gorącego rosołu, zagotować. Mąkę rozprowadzić w zimnym mleku, dodać do zupy, gotować razem na małym ogniu przez trzy minuty. Gałązki koperku drobno posiekać. Obrane jajka podzielić na połowę, oddzielnie posiekać białka i żółtka. Z zupy usunąć łodygi koperku. Dodać posiekany koperek, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze spienioną śmietaną, lekko doprawić do smaku. Na spód talerzy wysypać posiekane białka, zalać zupą. Wierzch posypać posiekanym żółtkami, podać od razu.
Środa: tarta z pieczarkami i cebulą
Gotowe ciasto francuskie każdy z nas powinien mieć zawsze w lodówce - korzystają z niego nawet najlepsi szefowie kuchni. Dzięki niemu przygotujemy prostą i dobrą tartę, czyli danie niedrogie i smaczne. W wersji light wybierzmy jogurt naturalny zamiast śmietany.
Składniki: ciasto francuskie (płat), 25 dag pieczarek, 3 cebule, 100 ml jogurtu naturalnego albo śmietany, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie: pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć razem przez około pięć minut. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. W osobnej misce wymieszać jajka razem z jogurtem lub śmietaną, dodać odrobinę soli. Ciasto francuskie rozwałkować (na ok. trzy milimetry) i wyłożyć nim formę do tarty (najlepiej posmarowaną masłem), ponakłuwać widelcem. Na spodzie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi będą złote.
Czwartek: parówki w cieście naleśnikowym
Obowiązkowa potrawa w menu studentów i singli - jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i sycąca. Połączenie tradycyjnego ciasta na naleśniki z parówką tworzy ciekawą kompozycję smakową. Na każdą kieszeń.
Składniki: 4 parówki, jajko, półtorej szklanki mleka, 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 15 dag mąki, sól.
Wykonanie: jajko, mleko, olej albo oliwę, mąkę oraz sól umieścić w misce, wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na normalne naleśniki. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół. Nadziać na widelec i zanurzyć w przygotowanym cieśnie naleśnikowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić parówki. Usmażyć na złoty kolor. Takie parówki najlepiej smakują z keczupem oraz żółtym serem.
Piątek: omlet z zielonym groszkiem
Oryginalny pomysł na omlet. Wystarczy zielony groszek, aby stworzyć danie bardzo smaczne i proste. Wyjątkowy smak tej potrawy gwarantuje dodatek gałki muszkatołowej. Nie zapomnijmy o posypaniu potrawy zieleniną, np. posiekaną pietruszką.
Składniki: puszka zielonego groszku konserwowego, 5 jajek, 5 łyżek mleka lub śmietanki, łyżeczka masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól, cukier, łyżeczka masła do smażenia, zielenina.
Wykonanie: groszek razem z zalewą przełożyć do rondla, podgrzać. Gdy będzie gorący, odsączyć, dodać masło i cukier do smaku, lekko podsmażyć. Trzymać w ciepłym miejscu, aby groszek nie ostygł. Przygotować omlet: jajka, rozbite z mlekiem lub śmietanką, solą i szczyptą gałki, wlać na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Zrumieniony omlet nadziewać groszkiem, zwijać brzegi i od razu przekładać na wygrzany talerz. Posypać zieleniną i podzielić na porcje.
Sobota: zapiekana fasolka szparagowa
Zapiekanki zawsze się sprawdzają, bo można je przyrządzić z różnych składników. W tym wypadku potrzebna nam jest jedynie fasolka szparagowa, która w połączeniu z chudym boczkiem stworzy obiad prosty w przygotowaniu i pożywny.
Składniki: puszka fasolki szparagowej w zalewie (w sezonie - świeża), 10 dag chudego wędzonego boczku, biała część jednego pora, pół szklanki śmietany, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie: Przygotować sos: rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Zrumieniony wyjąć łyżką cedzakową, a skwarkami posypać fasolkę. Na tłuszcz wrzucić pokrojony w półkrążki por, zasmażyć, często mieszając. Gdy stanie się złocisty, dodać śmietanę, przyprawy, koperek i gorącym sosem zalać fasolkę. Powierzchnię wyrównać, posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać przez 20 minut. Podawać, gdy bułka tarta lekko się zrumieni.
Niedziela: makaron z pomidorami
Makaron to doskonały pomysł, gdy zależy nam na daniu prostym, szybkim i niedrogim. W połączeniu z pomidorami powstaje klasyczna potrawa, która zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dodatkowym atutem tego dania jest aromat czosnku.
Składniki: pół paczki makaronu spaghetti, puszka pomidorów bez skórki albo pół kilograma świeżych pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka oleju, sól, cukier, bazylia, garść startego żółtego sera.
Wykonanie: makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. W patelni albo rondlu stopić masło, wrzucić pomidory z puszki albo sparzone, obrane i drobno pokrojone świeże pomidory. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do pomidorów, doprawić solą i cukrem. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać na patelni z sosem pomidorowym, wyłożyć na talerze, posypać żółtym serem, udekorować bazylią.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl