Niedziela: makaron z pomidorami
Makaron to doskonały pomysł, gdy zależy nam na daniu prostym, szybkim i niedrogim. W połączeniu z pomidorami powstaje klasyczna potrawa, która zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dodatkowym atutem tego dania jest aromat czosnku.
Składniki: pół paczki makaronu spaghetti, puszka pomidorów bez skórki albo pół kilograma świeżych pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżka oleju, sól, cukier, bazylia, garść startego żółtego sera.
Wykonanie: makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. W patelni albo rondlu stopić masło, wrzucić pomidory z puszki albo sparzone, obrane i drobno pokrojone świeże pomidory. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do pomidorów, doprawić solą i cukrem. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać na patelni z sosem pomidorowym, wyłożyć na talerze, posypać żółtym serem, udekorować bazylią.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl