Czwartek: parówki w cieście naleśnikowym
Obowiązkowa potrawa w menu studentów i singli - jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i sycąca. Połączenie tradycyjnego ciasta na naleśniki z parówką tworzy ciekawą kompozycję smakową. Na każdą kieszeń.
Składniki: 4 parówki, jajko, półtorej szklanki mleka, 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 15 dag mąki, sól.
Wykonanie: jajko, mleko, olej albo oliwę, mąkę oraz sól umieścić w misce, wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na normalne naleśniki. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół. Nadziać na widelec i zanurzyć w przygotowanym cieśnie naleśnikowym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić parówki. Usmażyć na złoty kolor. Takie parówki najlepiej smakują z keczupem oraz żółtym serem.