Środa: tarta z pieczarkami i cebulą
Gotowe ciasto francuskie każdy z nas powinien mieć zawsze w lodówce - korzystają z niego nawet najlepsi szefowie kuchni. Dzięki niemu przygotujemy prostą i dobrą tartę, czyli danie niedrogie i smaczne. W wersji light wybierzmy jogurt naturalny zamiast śmietany.
Składniki: ciasto francuskie (płat), 25 dag pieczarek, 3 cebule, 100 ml jogurtu naturalnego albo śmietany, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie: pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć razem przez około pięć minut. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. W osobnej misce wymieszać jajka razem z jogurtem lub śmietaną, dodać odrobinę soli. Ciasto francuskie rozwałkować (na ok. trzy milimetry) i wyłożyć nim formę do tarty (najlepiej posmarowaną masłem), ponakłuwać widelcem. Na spodzie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi będą złote.