Wtorek: zupa koperkowa
Na mniejszy apetyt odpowiednia będzie zupa, np. przygotowana na bazie pachnącego, zdrowego i niedrogiego koperku. Zupy sprawdzają się zawsze, gdy chcemy przyrządzić obiad szybki i tani. To danie średniokaloryczne dla czterech osób.
Składniki: 6 szklanek rosołu z drobiu (może być z koncentratu lub kostki), duży pęczek świeżego koperku, szklanka śmietany, 2 łyżki mleka, łyżeczka mąki, 4 jajka ugotowane na twardo, sól.
Wykonanie: z koperku oddzielić drobne gałązki, a łodyżki związać bawełnianą nitką. Wrzucić do gorącego rosołu, zagotować. Mąkę rozprowadzić w zimnym mleku, dodać do zupy, gotować razem na małym ogniu przez trzy minuty. Gałązki koperku drobno posiekać. Obrane jajka podzielić na połowę, oddzielnie posiekać białka i żółtka. Z zupy usunąć łodygi koperku. Dodać posiekany koperek, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze spienioną śmietaną, lekko doprawić do smaku. Na spód talerzy wysypać posiekane białka, zalać zupą. Wierzch posypać posiekanym żółtkami, podać od razu.