Poniedziałek: placki zbójnickie
Ziemniaki królują wśród polskich warzyw - i bardzo dobrze, bo można z nich zrobić np. pyszne placki. Tutaj sycącym dodatkiem jest szynka, którą jednak możemy zastąpić zieleniną. Stworzymy wtedy danie jeszcze tańsze i mniej kaloryczne.
Składniki: kilogram ziemniaków, 15 dag szynki, duża czerwona cebula, 3-4 łyżki mąki, jajko, olej do smażenia, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Gdyby masa była zbyt rzadka, odcisnąć (najlepiej w czystej, lnianej ściereczce). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i szynkę oraz jajko, przesianą mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. W jeszcze tańszej i mniej kalorycznej wersji wędlinę można zastąpić pęczkiem drobniutko posiekanej natki pietruszki.