Kluski śląskie
Składniki (na około 12 klusek): 1 kg ziemniaków (ugotowane w osolonej wodzie, najlepiej dzień wcześniej), 250 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie: zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę albo maszynkę. Następnie umieścić je w misce, docisnąć do dna i podzielić na cztery części; jedną z nich wyjmujemy i na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ("na równo"). Dodać odjęte wcześniej ziemniaki i całość dokładnie połączyć - ciasto powinno odklejać się od ręki. Formować kulki, które lekko spłaszczyć, a w środku palcem zrobić dziurkę. Kluski gotować partiami w osolonym wrzątku, mieszając po każdym dodaniu, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kluski wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone masłem z cebulką.