Racuchy - pampuchy
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżka roztopionego masła, olej do smażenia, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, cukier puder do podania.
Przygotowanie: mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzać, aż będą letnie. Dodać 1\2 szklanki mąki, wymieszać i odstawić. W większej misce ubić jajka, dodać resztę cukru i dolać drożdże. Dosypać pozostałą część mąki, wymieszać i odstawić, aby ciasto ładnie wyrosło. Dodać cukier waniliowy, roztopione masło, wymieszać i smażyć na gorącym oleju. Wykładać na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać.