Sałatka z jarmużu z migdałami i kiełkami
Składniki:
Sałatka: pęczek jarmużu (czyli ok. 6 dużych liści), twarde, kwaśne jabłko, 1/3 szklanki migdałów, 2 łyżeczki soku z cytryny, garść ulubionych kiełków.
Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki musztardy, 5 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w szklance. Teraz umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko, a następnie wsyp do miski i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniało. Na rozgrzanej patelni praż migdały przez ok. 2 min, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Dokładnie oczyść liście jarmużu, wytnij twarde łodygi, pokrój je na mniejsze kawałki i razem z migdałami oraz liśćmi wsyp do miski z pokrojonymi jabłkami. Wszystko polej sosem, dodaj kiełki i dokładnie wymieszaj - gotowe!