Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem podane z ryżem
Składniki: 500 g słodkich ziemniaków, 300 g ciecierzycy z puszki, opakowanie liści świeżego szpinaku, cebula, puszka pomidorów, puszka mleka kokosowego, sok z cytryny, mały kawałek imbiru (ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka ostrej czerwonej papryki, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry, łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Obgotuj je lekko (3 min od momentu wrzenia) w osolonej wodzie. Liście szpinaku podsmaż na oleju ze szczyptą soli. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz wszystkie przyprawy i smaż przez ok. 5 min. Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Teraz do całości dodaj podsmażony szpinak i wszystko zamieszaj, wsyp podgotowane bataty oraz ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie duś na patelni przez 10 min, dopraw solą. Potrawę podawaj z ryżem. Smacznego!