Najzdrowsze dania do pracy

Sycący lunch z wartościowych produktów to podstawa udanego dnia w pracy. Kombinujesz, co przygotować sobie na jutro? Masz już dość kanapek? Zrobiliśmy smakowite zestawienie kilku prostych dań, które są bardzo zdrowe!

Obraz

/ 5Alternatywa dla kanapek

Obraz
© Shutterstock.com

Sycący lunch z wartościowych produktów to podstawa udanego dnia w pracy. Kombinujesz, co przygotować sobie na jutro? Masz już dość kanapek? Polecamy smakowite zestawienie kilku dań, które łatwo zrobić. Są nie tylko pyszne, ale zapewniają odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych, dzięki którym ma się więcej energii, łatwiej o koncentrację i dobre samopoczucie. Ich sekretem są składniki, które dietetycy określają mianem superfood. Wśród nich m.in. kasza quinoa, buraki, sezam, świeży łosoś i mnóstwo zdrowych przypraw. W swojej kuchni używa ich sam Jamie Oliver, czyli jeden z kucharzy propagujących super żywność w codziennym jadłospisie. Smacznego!

/ 5Tortille z kolorową sałatką i sosem jogurtowym

Obraz
© Shutterstock.com

Tortille ze zdrowym farszem to najlepsza alternatywa dla nudnych kanapek. Można w nie zawijać dosłownie wszystko, a najlepiej to, na co akurat jest sezon, np. buraki, kapustę, jarmuż. Do tego ryba lub mięso, trochę sosu, odrobina zdrowego sera. Powstaje pełnowartościowy lunch, który syci na długo.

*Składniki: *2 małe buraki, 2 marchewki, 150 g kapusty, 1 gruszka, 3 listki świeżej mięty, 1/2 pęczka natki pietruszki, 6 małych pełnoziarnistych placków tortilla, 50 g sera feta Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki gotowego sosu winegret, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: buraki i marchew wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej miski. Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do miski. Dorzuć pokrojoną w kostkę gruszkę. Posiekaj pietruszkę i miętę. Dodaj do sałatki. Składniki na sos przełóż do słoika. Zamknij i energicznie potrząsaj, aż się wymieszają. Sałatkę rozłóż po równo na plackach tortilli. Polej sosem i zawiń. Spakuj do pudełeczka. Pyszny lunch do pracy gotowy!

/ 5Zupa z pieczonych marchewek i kopru włoskiego

Obraz
© Shutterstock.com

Tradycyjna zupa, która rozgrzewa w zimne dni. Można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść zawsze wtedy, gdy dopada głód. Sekretem jej smaku jest dodatek kopru włoskiego. To warzywo jest bogate w potas i witaminę C. Zawiera dużo błonnika i kwasu foliowego i ma niewiele kalorii.

*Składniki: *1 kg marchewki, 2 fenkuły (kopry włoskie), 1 cebula, oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, 2 l bulionu warzywnego

Przygotowanie: marchew, koper włoski i cebule obierz i pokrój. Przełóż na blachę do pieczenie i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Dodaj posiekane ząbki czosnku, wymieszaj i jeszcze chwilę podpiekaj. Warzywa przełóż do dużego garnka i zalej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj powoli przez około 20 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem.

/ 5Sałatka z kaszą quinoa, słodkimi ziemniakami i orzechami

Obraz
© Shutterstock.com

Wszystkie najzdrowsze produkty na jednym talerzu, a najważniejszy z nich to kasza quinoa (komosa ryżowa). Jest ona źródłem pełnowartościowego białka i wielu przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i zapewniają długą młodość.

Składniki: pęczek kolendry, 1 dojrzałe awokado, 20 g sera feta, 500 g batatów, 200 g kaszy quinoa, pół dużego brokułu, 35 g mieszanki różnych orzechów, 30 g mieszanki różnych kiełków, 1 owoc granatu, 1 świeża papryczka chili, sok z 1 limonki, szczypta słodkiej papryki, szczypta cynamonu, sól morska i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego

*Przygotowanie: *bataty obierz i pokrój w grube plastry. Posyp je cynamonem i słodką papryką. Skrop oliwą z oliwek, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj kaszę qinoa według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż do dużej miski. Brokuły ugotuj na parze, ostudź i dodaj do kaszy. Na brokułach ułóż upieczone bataty, uprażone na patelni orzechy, kiełki, pokrojone drobno awokado i ziarenka granatu. Przygotuj sos: wymieszaj około 6 łyżek soku z granatu z 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z limonki i octem balsamicznym. Dodaj sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Polej sałatkę i wymieszaj wszystko razem. Na wierzch rozsyp pokruszoną fetę i udekoruj kolendrą.

/ 5Łosoś w panierce z sezamu

Obraz
© Shutterstock.com

Tłuste ryby morskie dostarczają niezbędnych kwasów omega-3, szczególnie ważnych dla serca i mózgu. Łosoś zawiera witaminę D, na której niedobór cierpi wielu z nas. O to ona odpowiada za lepszą odporność i zdrowe kości!

Składniki: 150 g makaronu chińskiego, 2 limonki, 200 g filetu z łososia, 4 łyżeczki ziaren sezamu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżeczki pasty tahini, 1 mały zielony ogórek, 2 marchewki, 1/2 awokado, 1/2 świeżej papryczki chili, garść posiekanej kolendry, garść rzeżuchy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i skrop sokiem z limonki. Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Każdy obtocz w ziarnach sezamu. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kawałki ryby będą złociste. Przygotuj sałatkę. Ogórek i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesyp do miski. Dodaj rzeżuchę i awokado. W mikserze zblenduj oliwę z oliwek z pastą tahini, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Łososia udekoruj kolendrą i chili. Podawaj z ugotowanym makaronem i sałatką.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier