Najzdrowsze dania do pracy
Sycący lunch z wartościowych produktów to podstawa udanego dnia w pracy. Kombinujesz, co przygotować sobie na jutro? Masz już dość kanapek? Zrobiliśmy smakowite zestawienie kilku prostych dań, które są bardzo zdrowe!
Alternatywa dla kanapek
Sycący lunch z wartościowych produktów to podstawa udanego dnia w pracy. Kombinujesz, co przygotować sobie na jutro? Masz już dość kanapek? Polecamy smakowite zestawienie kilku dań, które łatwo zrobić. Są nie tylko pyszne, ale zapewniają odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych, dzięki którym ma się więcej energii, łatwiej o koncentrację i dobre samopoczucie. Ich sekretem są składniki, które dietetycy określają mianem superfood. Wśród nich m.in. kasza quinoa, buraki, sezam, świeży łosoś i mnóstwo zdrowych przypraw. W swojej kuchni używa ich sam Jamie Oliver, czyli jeden z kucharzy propagujących super żywność w codziennym jadłospisie. Smacznego!
Tortille z kolorową sałatką i sosem jogurtowym
Tortille ze zdrowym farszem to najlepsza alternatywa dla nudnych kanapek. Można w nie zawijać dosłownie wszystko, a najlepiej to, na co akurat jest sezon, np. buraki, kapustę, jarmuż. Do tego ryba lub mięso, trochę sosu, odrobina zdrowego sera. Powstaje pełnowartościowy lunch, który syci na długo.
*Składniki: *2 małe buraki, 2 marchewki, 150 g kapusty, 1 gruszka, 3 listki świeżej mięty, 1/2 pęczka natki pietruszki, 6 małych pełnoziarnistych placków tortilla, 50 g sera feta Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki gotowego sosu winegret, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: buraki i marchew wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej miski. Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do miski. Dorzuć pokrojoną w kostkę gruszkę. Posiekaj pietruszkę i miętę. Dodaj do sałatki. Składniki na sos przełóż do słoika. Zamknij i energicznie potrząsaj, aż się wymieszają. Sałatkę rozłóż po równo na plackach tortilli. Polej sosem i zawiń. Spakuj do pudełeczka. Pyszny lunch do pracy gotowy!
Zupa z pieczonych marchewek i kopru włoskiego
Tradycyjna zupa, która rozgrzewa w zimne dni. Można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść zawsze wtedy, gdy dopada głód. Sekretem jej smaku jest dodatek kopru włoskiego. To warzywo jest bogate w potas i witaminę C. Zawiera dużo błonnika i kwasu foliowego i ma niewiele kalorii.
*Składniki: *1 kg marchewki, 2 fenkuły (kopry włoskie), 1 cebula, oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, 2 l bulionu warzywnego
Przygotowanie: marchew, koper włoski i cebule obierz i pokrój. Przełóż na blachę do pieczenie i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Dodaj posiekane ząbki czosnku, wymieszaj i jeszcze chwilę podpiekaj. Warzywa przełóż do dużego garnka i zalej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj powoli przez około 20 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem.
Sałatka z kaszą quinoa, słodkimi ziemniakami i orzechami
Wszystkie najzdrowsze produkty na jednym talerzu, a najważniejszy z nich to kasza quinoa (komosa ryżowa). Jest ona źródłem pełnowartościowego białka i wielu przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i zapewniają długą młodość.
Składniki: pęczek kolendry, 1 dojrzałe awokado, 20 g sera feta, 500 g batatów, 200 g kaszy quinoa, pół dużego brokułu, 35 g mieszanki różnych orzechów, 30 g mieszanki różnych kiełków, 1 owoc granatu, 1 świeża papryczka chili, sok z 1 limonki, szczypta słodkiej papryki, szczypta cynamonu, sól morska i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego
*Przygotowanie: *bataty obierz i pokrój w grube plastry. Posyp je cynamonem i słodką papryką. Skrop oliwą z oliwek, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj kaszę qinoa według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż do dużej miski. Brokuły ugotuj na parze, ostudź i dodaj do kaszy. Na brokułach ułóż upieczone bataty, uprażone na patelni orzechy, kiełki, pokrojone drobno awokado i ziarenka granatu. Przygotuj sos: wymieszaj około 6 łyżek soku z granatu z 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z limonki i octem balsamicznym. Dodaj sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Polej sałatkę i wymieszaj wszystko razem. Na wierzch rozsyp pokruszoną fetę i udekoruj kolendrą.
Łosoś w panierce z sezamu
Tłuste ryby morskie dostarczają niezbędnych kwasów omega-3, szczególnie ważnych dla serca i mózgu. Łosoś zawiera witaminę D, na której niedobór cierpi wielu z nas. O to ona odpowiada za lepszą odporność i zdrowe kości!
Składniki: 150 g makaronu chińskiego, 2 limonki, 200 g filetu z łososia, 4 łyżeczki ziaren sezamu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżeczki pasty tahini, 1 mały zielony ogórek, 2 marchewki, 1/2 awokado, 1/2 świeżej papryczki chili, garść posiekanej kolendry, garść rzeżuchy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i skrop sokiem z limonki. Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Każdy obtocz w ziarnach sezamu. Smaż na rozgrzanej patelni, aż kawałki ryby będą złociste. Przygotuj sałatkę. Ogórek i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przesyp do miski. Dodaj rzeżuchę i awokado. W mikserze zblenduj oliwę z oliwek z pastą tahini, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Łososia udekoruj kolendrą i chili. Podawaj z ugotowanym makaronem i sałatką.