Makaronowy zawrót głowy
Zapomnij o spaghetti po bolońsku. Owszem, jest pyszne, ale trochę… nudne. Alternatywą dla niego niech będzie makaron zaserwowany z jarskim sosem. Zacznij jednak od makaronu – jest w czym wybierać! Spaghetti, kolanka, świderki, kokardki, rurki, muszle, noodle, lasagne, orecchiette to tylko niektóre z przykładów. Cały sekret tkwi w aromatycznym sosie. Makaron można podać z sosem serowym, śmietanowym, warzywnym, grzybowym. Bardzo smaczny jest makaron zapiekany. Zamiast sosu można też przygotować domowe pesto, np. z bazylii, natki pietruszki albo suszonych pomidorów. Pamiętaj, że najpierw pesto umieszcza się w naczyniu, a dopiero potem dodaje makaron i dokładnie miesza.
Tak to podaj: podgotowane muszle wypełnij farszem przygotowanym z podduszonego szpinaku, śmietanki i sera, a całość zatop w sosie pomidorowym i zapiecz; pod koniec pieczenia posyp dodatkową porcją sera i ustaw funkcję grill.