Placki i naleśniki
Naleśniki, placuszki i pankejki stanowią ciekawą propozycję na bezmięsny obiad, szczególnie dla dzieci czy osób, które lubią słodkie posiłki. Dla znudzonych naleśnikami mamy dobrą wiadomość: można podać je na wiele sposobów. Szczególnie godne polecenia są crêpes, czyli cieniutkie francuskie naleśniki. Spróbuj również zamienić mąkę pszenną na gryczaną, migdałową, kasztanową, jaglaną, ryżową. Podobnie z placuszkami – zmiana mąki bardzo się im przysłuży. Farsz do naleśników może być owocowy, serowy albo wytrawny (szpinak, strączki, warzywa). Do słodkich naleśników lub placków dodaj świeże owoce, gęsty jogurt, syrop klonowy, daktylowy albo miód, konfiturę, posiekane orzechy, wiórki gorzkiej czekolady itp.
Tak to podaj: usmaż grube, puchate pankejki na mące gryczanej; zaserwuj je w formie zgrabnego kopczyka, jeden ułożony na drugim, polane syropem klonowym i ozdobione kosteczką masła, a całość wykończ dużą ilością owoców.