Zdrowa zupa
Wiele osób nie wyobraża sobie zupy bez mięsnego wywaru, tymczasem nie jest on nieodzowny, by stworzyć pożywny i sycący posiłek. Zupę można przygotować na wywarze z warzyw (a warzywa wyłowić na sałatkę albo zostawić w zupie i podać np. po zmiksowaniu w formie gęstego kremu). Zupę można tez przygotować na wodzie. Trzeba wtedy jednak pamiętać o solidnym doprawieniu i dodaniu łyżeczki tłuszczu. Taka bezmięsna zupa może być podana na pierwsze danie, a na drugie – dowolny inny jarski posiłek. Będziesz mieć wtedy pewność, że wszyscy się najedzą. Całość można posypać podprażonymi pestkami słonecznika albo sezamem, pestkami dyni, świeżą zieleniną lub podać z groszkiem ptysiowym bądź paluszkami grissini.
Tak to podaj: podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę, całość zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw, dodaj kukurydzę i pomidory, duś dalej, dodaj tłuszcz, zmiksuj na gładko, dopraw do smaku; zaserwuj z gęstym jogurtem i dużą ilością posiekanych ziół.