Smakowite inspiracje
Nie samym mięsem człowiek żyje. Jeśli mięso ci się znudziło, przekonaj się, co zaserwować na obiad, by było smacznie, pożywnie i zdrowo.
Mielone, schabowe, pierś z kurczaka, podroby, kiełbasa. Mięso w zupie i na drugie danie. Nie da się ukryć, że Polacy się mięsożercami, a wielu z nich bez porządnej porcji mięsa nie wyobraża sobie posiłku. Mięso zasyca na długo i stanowi solidne źródło białka. Jest też bogate w cenne składniki odżywcze, m.in. żelazo, magnez, witaminę B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) i B12 (kobalaminę), której próżno szukać w roślinach. Czy jarskim obiadem można się najeść? Oczywiście. Trzeba tylko wiedzieć, co przygotować.
Strączki, strączki, strączki
Nasiona roślin strączkowych stanowią wegetariański i wegański odpowiednik białka. Poza tym zawierają bezcenne witaminy i biopierwiastki. Soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, soja dają w kuchni szerokie pole do popisu. Można z nich przygotować sycące i bardzo smaczne drugie danie. Najlepiej sprawdzają się w potrawach jednogarnkowych – wystarczy, że w swoim ulubionym przepisie mięso zastąpisz strączkami. Najlepiej smakują długo duszone na wolnym ogniu, szczególnie w towarzystwie aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Trzeba tylko pamiętać, że strączki przed obróbką należy długo namaczać (najlepiej przez całą noc). Ułatwieniem jest użycie nasion z puszek.
Tak to podaj: duś fasolę w dużej ilości pomidorów (mogą być z puszki) do zgęstnienia sosu, z dodatkiem cebuli i czosnku; dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem. Podaj na chmurce ulubionego ryżu, z dodatkiem lekkiej sałaty.
Jarski gulasz
To ciepłe, rozgrzewające danie zaspokoi głód na długi czas. Tradycyjny gulasz, narodowe danie Węgier, robi się z mięsem utopionym w dużej ilości aromatycznego sosu i z dodatkiem warzyw. Ale mięso nie jest niezbędne. Odżywczy gulasz przygotujesz również w wersji wegetariańskiej/wegańskiej. Potrzebujesz do tego dużo warzyw i grzybów, najlepiej pieczarek, a także sporo przypraw. Wszystko przygotujesz w jednym rondlu. Składnikami takiego gulaszu powinny być m.in. cebula, marchew, pietruszka (korzeń), seler, pieczarki. Można dorzucić również kawałeczki ziemniaków albo ziemniaki podać osobno. Całość duś w bulionie. Smak dania podkreśli wino.
Tak to podaj: jarski gulasz pełen warzyw i grzybów dopraw solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i słodką papryką, a danie podaj z ziemniakami, ryżem, kaszą albo pieczywem. Doskonałym uzupełnieniem będą ogórki kiszone.
Risotto i kaszotto
Risotto można podać na wiele sposobów, niekoniecznie z mięsem. Groszek, jarmuż, cukinia, pomidory, dynia, marchewka, grzyby, ser pleśniowy, szpinak, szparagi, por, kalafior, buraki – to tylko niektóre z godnych polecenia dodatków. Całość podlewamy białym winem i dusimy w bulionie, a wykańczamy masłem i parmezanem. Z kolei kaszotto zrobisz z dowolnej kaszy (pęczak, bulgur, jęczmienna, gryczana itp.), którą należy połączyć z ulubionymi jarskimi składnikami. Kaszotto przygotujesz podobnie jak risotto, zalewając je w rondlu porcjami gorącego bulionu i gotując do miękkości. Można dodać też wino.
Tak to podaj: podsmaż cebulkę i pokrojone w kostkę ulubione warzywa, wsyp ryż do risotto, obsmaż, wlej wino i podgotuj do odparowania; zacznij zalewać ryż porcjami bulionu, gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, do miękkości ryżu (powinien być al dente). Wraz z ostatnią porcją bulionu dorzuć posiekane pomidory, podgotuj, dopraw, zdejmij z ognia, dodaj masło i starty parmezan.
Placki i naleśniki
Naleśniki, placuszki i pankejki stanowią ciekawą propozycję na bezmięsny obiad, szczególnie dla dzieci czy osób, które lubią słodkie posiłki. Dla znudzonych naleśnikami mamy dobrą wiadomość: można podać je na wiele sposobów. Szczególnie godne polecenia są crêpes, czyli cieniutkie francuskie naleśniki. Spróbuj również zamienić mąkę pszenną na gryczaną, migdałową, kasztanową, jaglaną, ryżową. Podobnie z placuszkami – zmiana mąki bardzo się im przysłuży. Farsz do naleśników może być owocowy, serowy albo wytrawny (szpinak, strączki, warzywa). Do słodkich naleśników lub placków dodaj świeże owoce, gęsty jogurt, syrop klonowy, daktylowy albo miód, konfiturę, posiekane orzechy, wiórki gorzkiej czekolady itp.
Tak to podaj: usmaż grube, puchate pankejki na mące gryczanej; zaserwuj je w formie zgrabnego kopczyka, jeden ułożony na drugim, polane syropem klonowym i ozdobione kosteczką masła, a całość wykończ dużą ilością owoców.
Makaronowy zawrót głowy
Zapomnij o spaghetti po bolońsku. Owszem, jest pyszne, ale trochę… nudne. Alternatywą dla niego niech będzie makaron zaserwowany z jarskim sosem. Zacznij jednak od makaronu – jest w czym wybierać! Spaghetti, kolanka, świderki, kokardki, rurki, muszle, noodle, lasagne, orecchiette to tylko niektóre z przykładów. Cały sekret tkwi w aromatycznym sosie. Makaron można podać z sosem serowym, śmietanowym, warzywnym, grzybowym. Bardzo smaczny jest makaron zapiekany. Zamiast sosu można też przygotować domowe pesto, np. z bazylii, natki pietruszki albo suszonych pomidorów. Pamiętaj, że najpierw pesto umieszcza się w naczyniu, a dopiero potem dodaje makaron i dokładnie miesza.
Tak to podaj: podgotowane muszle wypełnij farszem przygotowanym z podduszonego szpinaku, śmietanki i sera, a całość zatop w sosie pomidorowym i zapiecz; pod koniec pieczenia posyp dodatkową porcją sera i ustaw funkcję grill.
Zdrowa zupa
Wiele osób nie wyobraża sobie zupy bez mięsnego wywaru, tymczasem nie jest on nieodzowny, by stworzyć pożywny i sycący posiłek. Zupę można przygotować na wywarze z warzyw (a warzywa wyłowić na sałatkę albo zostawić w zupie i podać np. po zmiksowaniu w formie gęstego kremu). Zupę można tez przygotować na wodzie. Trzeba wtedy jednak pamiętać o solidnym doprawieniu i dodaniu łyżeczki tłuszczu. Taka bezmięsna zupa może być podana na pierwsze danie, a na drugie – dowolny inny jarski posiłek. Będziesz mieć wtedy pewność, że wszyscy się najedzą. Całość można posypać podprażonymi pestkami słonecznika albo sezamem, pestkami dyni, świeżą zieleniną lub podać z groszkiem ptysiowym bądź paluszkami grissini.
Tak to podaj: podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę, całość zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw, dodaj kukurydzę i pomidory, duś dalej, dodaj tłuszcz, zmiksuj na gładko, dopraw do smaku; zaserwuj z gęstym jogurtem i dużą ilością posiekanych ziół.