Jarski gulasz
To ciepłe, rozgrzewające danie zaspokoi głód na długi czas. Tradycyjny gulasz, narodowe danie Węgier, robi się z mięsem utopionym w dużej ilości aromatycznego sosu i z dodatkiem warzyw. Ale mięso nie jest niezbędne. Odżywczy gulasz przygotujesz również w wersji wegetariańskiej/wegańskiej. Potrzebujesz do tego dużo warzyw i grzybów, najlepiej pieczarek, a także sporo przypraw. Wszystko przygotujesz w jednym rondlu. Składnikami takiego gulaszu powinny być m.in. cebula, marchew, pietruszka (korzeń), seler, pieczarki. Można dorzucić również kawałeczki ziemniaków albo ziemniaki podać osobno. Całość duś w bulionie. Smak dania podkreśli wino.
Tak to podaj: jarski gulasz pełen warzyw i grzybów dopraw solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i słodką papryką, a danie podaj z ziemniakami, ryżem, kaszą albo pieczywem. Doskonałym uzupełnieniem będą ogórki kiszone.