Strączki, strączki, strączki
Nasiona roślin strączkowych stanowią wegetariański i wegański odpowiednik białka. Poza tym zawierają bezcenne witaminy i biopierwiastki. Soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, soja dają w kuchni szerokie pole do popisu. Można z nich przygotować sycące i bardzo smaczne drugie danie. Najlepiej sprawdzają się w potrawach jednogarnkowych – wystarczy, że w swoim ulubionym przepisie mięso zastąpisz strączkami. Najlepiej smakują długo duszone na wolnym ogniu, szczególnie w towarzystwie aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Trzeba tylko pamiętać, że strączki przed obróbką należy długo namaczać (najlepiej przez całą noc). Ułatwieniem jest użycie nasion z puszek.
Tak to podaj: duś fasolę w dużej ilości pomidorów (mogą być z puszki) do zgęstnienia sosu, z dodatkiem cebuli i czosnku; dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem. Podaj na chmurce ulubionego ryżu, z dodatkiem lekkiej sałaty.