Śniadaniowy pudding rømmegrøt
Zwykłego zjadacza chleba chłodne norweskie poranki nie zachęcają do szczególnej aktywności, ale urodzeni nad fiordami mają na to swój wypróbowany sposób. Duży kubek kawy i owsianka lub inny kleik zbożowy (oczywiście często jadają też kanapki, ale te kleiki to ich prawdziwa namiętność). Najciekawszą odmianą takiego porannego puddingu jest chyba rømmegrøt. To danie tradycyjnie było podawane w święta. Norwegia "przed ropą" nie należała do krajów zamożnych. Mleko, mąka, kwaśna śmietana, cynamon, masło i cukier nie były na każdą kieszeń, nie każdego było stać na takie frykasy. Teraz już są i rømmegrøt jada się przez cały rok.
Składniki: 500 ml kwaśniej śmietany, 200 g mąki, 500 ml mleka, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: Gotować śmietanę przez około 5 minut. Dodać połowę mąki intensywnie mieszając. Gotować na małym ogniu aż tłuszcz (masło) wypłynie na wierzch. Zebrać tłuszcz łyżeczką przed wmieszaniem pozostałej mąki, dodawać po trochu mleka. Dodawać mleka, za każdym razem dobrze mieszając. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, dodać soli do smaku. Podawać z cukrem, cynamonem oraz masłem zebranym wcześniej ze śmietany.