Pulpet bez mięsa? Ale klops!
Przepis na pulpety z ciecierzycy z sosem pomidorowym
Składniki:
na pulpeciki: 450 g ciecierzycy, 3 niewielkie cebule, 4 ząbki czosnku, ok. 2 garście posiekanej natki pietruszki, łyżeczka pieprzu mielonego, 2 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sok z niedużej cytryny, łyżeczka sody oczyszczonej, ok. 4 duże łyżki mąki.
na sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych, 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, czarny pieprz i sól.
do podania: śmietana, nataka pietruszki, ryż lub makaron.
Ciecierzycę namocz przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia odcedź i zblenduj. Przy pomocy maszynki do mielenia lub malaksera zmiel wcześniej zblendowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, a do powstałej, niezbyt jednolitej masy dodaj do smaku sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz wlej sok z cytryny. Teraz dodaj posiekaną pietruszkę, sodę oczyszczoną oraz mąkę i wymieszaj, a następnie uformuj kuleczki. Pulpeciki smaż partiami z obu stron na dosyć sporej ilości oleju, którego nadmiar po usmażeniu odsącz przy pomocy papierowego ręczniczka kuchennego. Teraz czas na sos – obierz cebulę z łupi, pokrój ją w kostkę, posól i podsmaż na oliwie. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekane w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę. Po kilku minutach smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze prze chwilkę. Dodaj pomidory, zioła i przyprawy, zamieszaj i gotuj przez pół godz., a na koniec zblenduj powstały sos. Nadszedł czas na zapieczenie pulpetów – sos przelej do naczynia żaroodpornego, dodaj usmażone pulpety i przykryj naczynie folią aluminiową, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 min. Wegetariańskie pulpeciki z ciecierzycy podaj z sypkim ryżem lub makaronem z kleksem śmietany. Smacznego!