No to klops! A może pulpet?
Smaczny pomysł na obiad
No właśnie, co wybrać na obiad - klopsiki czy pulpety? A czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy tymi potrawami? Zasadniczo niewielka. Wiesz jaka? Jeśli nie, to zapraszamy do lektury – dowiesz się także, co zrobić, by pulpety i klopsiki były perfekcyjne.
Pulpety
To potrawa na bazie mielonego mięsa rodem z Włoch. Pulpeciki mogą być także przygotowywane z siekanych filetów rybnych lub podrobów z dodatkiem jajek, bułki tartej oraz przypraw, a następnie gotowane. Istnieje wiele rodzajów włoskiego pulpetta, ale to danie najczęściej podawane jest jako samodzielna potrawa z sosem albo dodatek do zup.
Klops, klopsy i klopsiki
Zwyczajowo klops to pieczeń z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli, bułki, jajka i przypraw lub nadziewana farszem. Jednak najczęściej w naszych domach przygotowujemy klopsiki, czyli mięsne kulki, które wkładamy do płaskiego naczynia, dodajemy przyprawy i dusimy. Klopsy można także ugotować, nawet na parze lub usmażyć – wtedy otrzymamy krakowskie... sznycle. Nie, to nie pomyłka – w Krakowie idąc do restauracji i prosząc o sznycla, dostaniemy kotlet mielony w panierce.
Pulpet bez mięsa? Ale klops!
Składniki:
na pulpeciki: 450 g ciecierzycy, 3 niewielkie cebule, 4 ząbki czosnku, ok. 2 garście posiekanej natki pietruszki, łyżeczka pieprzu mielonego, 2 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sok z niedużej cytryny, łyżeczka sody oczyszczonej, ok. 4 duże łyżki mąki.
na sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych, 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, czarny pieprz i sól.
do podania: śmietana, nataka pietruszki, ryż lub makaron.
Ciecierzycę namocz przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia odcedź i zblenduj. Przy pomocy maszynki do mielenia lub malaksera zmiel wcześniej zblendowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, a do powstałej, niezbyt jednolitej masy dodaj do smaku sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz wlej sok z cytryny. Teraz dodaj posiekaną pietruszkę, sodę oczyszczoną oraz mąkę i wymieszaj, a następnie uformuj kuleczki. Pulpeciki smaż partiami z obu stron na dosyć sporej ilości oleju, którego nadmiar po usmażeniu odsącz przy pomocy papierowego ręczniczka kuchennego. Teraz czas na sos – obierz cebulę z łupi, pokrój ją w kostkę, posól i podsmaż na oliwie. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekane w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę. Po kilku minutach smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze prze chwilkę. Dodaj pomidory, zioła i przyprawy, zamieszaj i gotuj przez pół godz., a na koniec zblenduj powstały sos. Nadszedł czas na zapieczenie pulpetów – sos przelej do naczynia żaroodpornego, dodaj usmażone pulpety i przykryj naczynie folią aluminiową, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 min. Wegetariańskie pulpeciki z ciecierzycy podaj z sypkim ryżem lub makaronem z kleksem śmietany. Smacznego!
Przepis na zupę koperkową z mięsnymi pulpecikami
na zupę – 2 l wywaru z indyka i warzyw (przepis poniżej), 2 pęczki koperki, 4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.
na pulpeciki – 300 g gotowanego mięsa z indyka (bez skórki i kości), 2 jajka, 4 łyżki kaszy manny, sól i pieprz mielony do smaku.
dodatkowo - ulubiony makaron,
Przygotowanie:
Należy zacząć od ugotowania bulionu na bazie mięsa indyczego i warzyw. Zatem skrzydło i kawałek szyjki z indyka zalej 2 litrami zimnej wody. Kiedy woda zawrze, dodaj 2 marchewki, kawałek selera oraz korzeń pietruszki, 1 małą opaloną cebulę, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Teraz zwiąż 2 pęczki koperku białą nitką i dodaj do wywaru i wszystko gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godz. Po tym czasie przecedź wywar. Warzywa możesz zużyć do sałatki, a mięso obierz dokładnie – będziemy robić z niego pulpety, dlatego zmiel je dodatkowo w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajka, kaszę mannę, sól i pieprz, a na koniec wszystko wymieszaj. Teraz z masy uformuj kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj je w bulionie na zupę przez 7 min, a następnie wyłów i odłóż. Teraz czas na zupę koperkową – koperek opłucz i odsącz, poodcinaj łodyżki i posiekaj same listki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, po 3 min. dodaj mąkę i smaż mieszając zawartość patelni co chwilę. Następnie wlej 1/2 szklanki bulionu i zagotuj, ale pamiętaj ciągłym mieszaniu, by nie zarobiły się grudki. Teraz zawartość patelni przelej do bulionu i zagotuj. Do śmietany dodaj 2 szczypty soli i kilka łyżek gotującego się bulionu, zamieszaj i wlej do garnka z zupą. Teraz już tylko włóż do niej pulpety, by zagrzały się i koperkowa zupa z pulpetami gotowa. Smacznego!
Klopsiki z ziołami i chili w sosie chrzanowym
Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1/2 białej bułki (może być czerstwa), jajko, 1/2 szklanki mleka, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego tymianku, 2 łyżki posiekanej mięty, 1/2 papryczki chili, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, 150 g chrzanu z żurawiną, 150 g serka mascarpone, 100 ml wody.
Bułkę (najlepiej kajzerkę) podziel na kilka kawałków i zalej mlekiem aby miękła. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę, pietruszkę, tymianek, miętę, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Włóż mięso do lodówki, a po godzinie zacznij formować z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obsmaż je na rozgrzanym oleju. W miseczce wymieszaj chrzan, serek mascarpone wraz z wodą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tak powstałą mieszanką zalej klopsiki. Całość duś jeszcze przez kilka minut i gotowe – smacznego!