No to klops! A może pulpet?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Smaczny pomysł na obiad

Obraz
© 123RF.COM

No właśnie, co wybrać na obiad - klopsiki czy pulpety? A czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy tymi potrawami? Zasadniczo niewielka. Wiesz jaka? Jeśli nie, to zapraszamy do lektury – dowiesz się także, co zrobić, by pulpety i klopsiki były perfekcyjne.

/ 6Pulpety

Obraz
© 123RF.COM

To potrawa na bazie mielonego mięsa rodem z Włoch. Pulpeciki mogą być także przygotowywane z siekanych filetów rybnych lub podrobów z dodatkiem jajek, bułki tartej oraz przypraw, a następnie gotowane. Istnieje wiele rodzajów włoskiego pulpetta, ale to danie najczęściej podawane jest jako samodzielna potrawa z sosem albo dodatek do zup.

/ 6Klops, klopsy i klopsiki

Obraz
© 123RF.COM

Zwyczajowo klops to pieczeń z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli, bułki, jajka i przypraw lub nadziewana farszem. Jednak najczęściej w naszych domach przygotowujemy klopsiki, czyli mięsne kulki, które wkładamy do płaskiego naczynia, dodajemy przyprawy i dusimy. Klopsy można także ugotować, nawet na parze lub usmażyć – wtedy otrzymamy krakowskie... sznycle. Nie, to nie pomyłka – w Krakowie idąc do restauracji i prosząc o sznycla, dostaniemy kotlet mielony w panierce.

/ 6Pulpet bez mięsa? Ale klops!

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki:
na pulpeciki: 450 g ciecierzycy, 3 niewielkie cebule, 4 ząbki czosnku, ok. 2 garście posiekanej natki pietruszki, łyżeczka pieprzu mielonego, 2 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sok z niedużej cytryny, łyżeczka sody oczyszczonej, ok. 4 duże łyżki mąki.
na sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych, 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, czarny pieprz i sól.
do podania: śmietana, nataka pietruszki, ryż lub makaron.

Ciecierzycę namocz przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia odcedź i zblenduj. Przy pomocy maszynki do mielenia lub malaksera zmiel wcześniej zblendowaną ciecierzycę, cebulę, czosnek, a do powstałej, niezbyt jednolitej masy dodaj do smaku sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz wlej sok z cytryny. Teraz dodaj posiekaną pietruszkę, sodę oczyszczoną oraz mąkę i wymieszaj, a następnie uformuj kuleczki. Pulpeciki smaż partiami z obu stron na dosyć sporej ilości oleju, którego nadmiar po usmażeniu odsącz przy pomocy papierowego ręczniczka kuchennego. Teraz czas na sos – obierz cebulę z łupi, pokrój ją w kostkę, posól i podsmaż na oliwie. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekane w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę. Po kilku minutach smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze prze chwilkę. Dodaj pomidory, zioła i przyprawy, zamieszaj i gotuj przez pół godz., a na koniec zblenduj powstały sos. Nadszedł czas na zapieczenie pulpetów – sos przelej do naczynia żaroodpornego, dodaj usmażone pulpety i przykryj naczynie folią aluminiową, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 min. Wegetariańskie pulpeciki z ciecierzycy podaj z sypkim ryżem lub makaronem z kleksem śmietany. Smacznego!

/ 6Przepis na zupę koperkową z mięsnymi pulpecikami

Obraz
© Shutterstock.com

na zupę – 2 l wywaru z indyka i warzyw (przepis poniżej), 2 pęczki koperki, 4 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, sól i pieprz do smaku.
na pulpeciki – 300 g gotowanego mięsa z indyka (bez skórki i kości), 2 jajka, 4 łyżki kaszy manny, sól i pieprz mielony do smaku.
dodatkowo - ulubiony makaron,

Przygotowanie:
Należy zacząć od ugotowania bulionu na bazie mięsa indyczego i warzyw. Zatem skrzydło i kawałek szyjki z indyka zalej 2 litrami zimnej wody. Kiedy woda zawrze, dodaj 2 marchewki, kawałek selera oraz korzeń pietruszki, 1 małą opaloną cebulę, 2 liście laurowe i 2 kulki ziela angielskiego. Teraz zwiąż 2 pęczki koperku białą nitką i dodaj do wywaru i wszystko gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godz. Po tym czasie przecedź wywar. Warzywa możesz zużyć do sałatki, a mięso obierz dokładnie – będziemy robić z niego pulpety, dlatego zmiel je dodatkowo w maszynce do mielenia mięsa, dodaj jajka, kaszę mannę, sól i pieprz, a na koniec wszystko wymieszaj. Teraz z masy uformuj kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj je w bulionie na zupę przez 7 min, a następnie wyłów i odłóż. Teraz czas na zupę koperkową – koperek opłucz i odsącz, poodcinaj łodyżki i posiekaj same listki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany koperek, po 3 min. dodaj mąkę i smaż mieszając zawartość patelni co chwilę. Następnie wlej 1/2 szklanki bulionu i zagotuj, ale pamiętaj ciągłym mieszaniu, by nie zarobiły się grudki. Teraz zawartość patelni przelej do bulionu i zagotuj. Do śmietany dodaj 2 szczypty soli i kilka łyżek gotującego się bulionu, zamieszaj i wlej do garnka z zupą. Teraz już tylko włóż do niej pulpety, by zagrzały się i koperkowa zupa z pulpetami gotowa. Smacznego!

/ 6Klopsiki z ziołami i chili w sosie chrzanowym

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1/2 białej bułki (może być czerstwa), jajko, 1/2 szklanki mleka, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego tymianku, 2 łyżki posiekanej mięty, 1/2 papryczki chili, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, 150 g chrzanu z żurawiną, 150 g serka mascarpone, 100 ml wody.

Bułkę (najlepiej kajzerkę) podziel na kilka kawałków i zalej mlekiem aby miękła. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę, pietruszkę, tymianek, miętę, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Włóż mięso do lodówki, a po godzinie zacznij formować z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obsmaż je na rozgrzanym oleju. W miseczce wymieszaj chrzan, serek mascarpone wraz z wodą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i tak powstałą mieszanką zalej klopsiki. Całość duś jeszcze przez kilka minut i gotowe – smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość