Pestki arbuza
Najczęściej po prostu nas denerwują, nie bardzo lubimy je wydłubywać, a kiedy już to zrobimy, wyrzucamy je i zapominamy o ich istnieniu. Tymczasem pestki arbuza zawierają wiele cennych substancji odżywczych, są bogactwem białka i przeciwutleniaczy, znajdziemy w nich witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pestki arbuza regulują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, dbają o nasz układ nerwowy, pomagają regulować poziom glukozy, zwalczają wolne rodniki, chroniąc nasz organizm przed licznymi chorobami i opóźniając efekty starzenia. Wspomagają leczenie infekcji układu pokarmowego i układu moczowego, mają właściwości przeciwbakteryjne, niszczą pasożyty i działają delikatnie przeciwbólowo. Najlepsze są prażone w piekarniku, można je dowolnie doprawić, a jeśli starczy nam cierpliwości wyłuskać. Pamiętajcie jednak o tym, żeby dobrze je pogryźć i nie przesadzać z ilością, co za dużo to niezdrowo.