Przepis na pasztet
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości (szponder albo pręga)
- 1 kg podgardla wieprzowego
- 0,5 kg wątroby wieprzowej
- 2 kajzerki
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony czarny
Przygotowanie: mięso, cebulę, ziele angielskie oraz liście laurowe udusić do miękkości, najlepiej w szybkowarze w dwóch szklankach wody. 15 minut przed końcem duszenia włożyć wątrobę i razem udusić. Wszystkie składniki, łącznie z przyprawami wyjąć, ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce do mielenia mięsa. W tym czasie w pozostałym z duszenia wywarze namoczyć kajzerki przecięte na pół. Zemleć. Połączyć wszystkie składniki zagniatając rękami, do masy wbić dwa surowe jajka. Masę przyprawić do smaku solą, świeżo startą na pył gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym grubo czarnym pieprzem. Upiec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet powinien mieć ciemnobrązową, chrupiącą skórkę. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest już upieczony.
*Zobacz też: Tradycyjne polskie dania *