Lody buraczkowe
Buraki same w sobie nie są zbyt smaczne, mają lekko ziemisty posmak, ale kiedy upieczesz je, a następnie połączysz z odpowiednimi dodatkami, wyczarujesz pyszne buraczkowe lody o pięknym, różowym kolorze. W sam raz na wczesnowiosenny deser.
Składniki:
- 5 niezbyt dużych buraków,
- 3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki miodu,
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Umyte i skropione olejem rzepakowym oraz delikatnie oprószone solą buraczki pozawijaj w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut. Kiedy buraczki są już miękkie, wyjmij je z piekarnika, rozwiń z folii i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy możesz już wziąć je do ręki bez ryzyka poparzeń, zdejmij z nich skórkę, a następnie zmiksuj je i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Kiedy buraczki są już zimne, dodaj do nich miód oraz jogurt naturalny i wymieszaj. Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki, a podczas mrożenie przemieszaj buraczkowe lody kilka razy.