Konfitura z arcydzięgla
Arcydzięgiel to roślina z rodziny selerowatych, mająca duże liście i grube łodygi, szczególnie popularna w krajach nordyckich. Zawiera olejek eteryczny oraz kwasy organiczne, a także cenne dla zdrowia flawonoidy, fitosterole, witaminę C i z grupy B. Arcydzięgiel korzystnie wpływa na trawienie i sen, łagodzi bóle głowy, koi nerwy, jest dobry przy osłabieniu. Na konfiturę potrzebujemy 2 kg młodych łodyg lub ogonków liściowych arcydzięgla, 2 kg cukru i 2 szklanki wody. Wykonanie: arcydzięgiel umyć, pokroić w kawałki (o długości 3-4 cm). Zalać wrzącą wodą i gotować przez 6-8 minut. Odcedzić. Wodę zagotować z cukrem. Dodać arcydzięgiel i gotować na małym ogniu, często zdejmując z gazu. Po ugotowaniu konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i zapiec przez chwilę w piekarniku.