Konfitura z fiołka
Fiołek wonny ma przyjemny zapach i głęboki, fioletowy kolor. To roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie również w kuchni. Na konfiturę potrzebujemy 3 szklanki płatków fiołków, pół litra wody, 25 dag cukru żelującego i cytrynę. Wykonanie: płatki należy najpierw oczyścić - najlepiej wysypać je na stół albo czystą kartkę i zostawić np. na noc. Oczyszczone fiołki zalać gorącą wodą. Ponownie odstawić na noc. Po tym czasie odlać wywar i dodać do niego cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny (można ewentualnie dodać też utarte fiołki). Przełożyć do rondla i gotować przez parę minut. Wystudzoną konfiturę przelać do niedużych słoików. Konfitura fiołkowa ma piękny kolor i jest smacznym dodatkiem do deserów. Można ją również podawać do grzanek, herbaty i słodkiego wina.