Konfitura z pomidorów
Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe; konfitura najlepsza będzie z pomidorów zielonych. Można je dostać w delikatesach, dobrze zaopatrzonych warzywniakach albo zamówić u znajomego ogrodnika. Do przygotowania tej konfitury potrzebne będą 2 kg zielonych pomidorów - zdrowych i jędrnych, a także 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok z cytryny, goździki i wanilia do smaku. Wykonanie: pomidory umyć, pokroić w plasterki, usuwając pestki, sparzyć wrzącą wodą. Odcedzić i odsączyć. Wodę ugotować z cukrem, dodać pomidory i przyprawy. Smażyć do chwili, aż pomidory staną się lśniące i szkliste. Po ugotowaniu przełożyć do słoików typu twist, zakręcić i zapiec przez chwilę w piekarniku. Konfitura pasuje do mięs, naleśników i ciast.