Dżem z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski, nazywany potocznie mleczem, a także brodawnikiem, mleczajem i pępawą, to roślina wieloletnia. Kwiat mniszka działa moczopędnie. Pobudza też pracę nerek i wątroby. Z rośliny tej możemy zrobić smaczny i zdrowy dżem. Potrzebne składniki: 70 dag płatków kwiatowych mniszka, 750 ml wody, 50 dag cukru, 2 torebki żelfixu 2:1, po jednej cytrynie i pomarańczy (najlepiej z uprawy ekologicznej). Wykonanie: płatki mniszka zalać syropem przygotowanym z wody i cukru. Z umytych cytrusów obrać skórki i dodać do płatków razem z wyciśniętych z nich sokiem. Odstawiać na dobę w chłodne i ciemne miejsce, ale nie do lodówki. Następnego dnia całość usmażyć na wolnym ogniu. Można, w razie potrzeby, dolać trochę więcej wody. Pod koniec smażenia dodać jeszcze dwa opakowania żelfixu.