Konfitura z derenia
Dereń jadalny, cieszący się w przeszłości dużą popularnością i uważany za symbol luksusu, obecnie jest rzadziej spotykany na polskich stołach. Owoce derenia je się na surowo. Zawierają dużo witamin - głównie C, A i P, a także cenne dla zdrowia pierwiastki, antyoksydanty oraz pektyny. Aby przygotować konfiturę, potrzebujemy 2 kg owoców derenia, 2 szklanki wody i 2 kg cukru. Wykonanie: dojrzały dereń umyć i wypestkować. Wodę zagotować z cukrem, przygotować syrop, dodać dereń. Chwilę gotować, następnie wystudzić i odstawić na jeden dzień. Po tym czasie szybko zagotować, zmniejszyć płomień i smażyć na małym ogniu, aż owoce będą przezroczyste. W czasie smażenia potrząsać od czasu do czasu naczyniem, najlepiej robiąc ruchy koliste. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i zapiec przez chwilę w piekarniku.