Orzeszki buczynowe
W lasach bukowych zaczyna się właśnie sezon na "polskie orzeszki piniowe", czyli bukiew (buczynę). Te małe, ciemnobrązowe, trójkątne orzeszki mają smak przypominających połączenie orzeszków laskowych i włoskich. Orzeszki bukowe mają mnóstwo tłuszczu i można z nich wyciskać olej. Ich zbieranie jest bardzo pracochłonne - jeden kilogram to około 4 tys. orzeszków. Warto jednak się poświęcić, bo mają one wspaniały smak. Trzeba jednak pamiętać, że na surowo bezpiecznie możemy zjeść tylko niewielką porcję. Orzeszki te zawierają bowiem szkodliwą faginę, która w większych dawkach działa halucynogennie i toksycznie. Na szczęście związek ten łatwo rozkłada się pod wpływem temperatury, buczynę wystarczy więc uprażyć. Nieszkodliwy jest także olej z bukwi, oraz "kawa" przygotowana z prażonych, mielonych orzeszków.