Zastosowanie w kuchni
Miąższ nieszpułki to doskonały dodatek do koktajli, deserów, marynat, owsianki, lodów, sałatek owocowych czy musów. Zbiera się je po pierwszych przymrozkach, kiedy zdąża już nieco zbrązowieć, ale są jeszcze jędrne. Przed zjedzeniem lub przetworzeniem trzeba usunąć z nich skórkę. Im dłużej są przechowywane w chłodnym miejscu, tym stają się słodsze. Miąższ nabiera wówczas konsystencji budyniu. Całymi owocami można nadziewać drób, nadają się także na przetwory. Owoce nieszpułki są bogate w pektyny, dlatego świetnie żelują. Robi się z nich pyszne dżemy, marmolady, galaretki, kompoty, likiery, nalewki. Można użyć samej nieszpułki lub połączyć ją z wiśniami, porzeczkami, jarzębiną, śliwkami, czarnym bzem, jabłkami.