Nieszpułka wraca do łask

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Odkryj jej zalety

Obraz
© 123RF.COM

Kształtem przypominają nieco niewielkie jabłka. Mają kwaskowaty smak, podobny trochę do ananasa. Dawniej przygotowywano z nich konfitury, dżemy, nalewki, kompoty, galaretki i inne przetwory. Obecnie są niemal zapomniane. O czym mowa? O nieszpułkach. Choć sezon na te owoce zaczyna się jesienią, w Lidlu już możemy kupić nieszpułki. Kilogram kosztuje ok. 8 złotych. Warto się skusić, ponieważ są dużo zdrowsze od jabłek i można je wykorzystać na wiele sposobów. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Wielka moc w małych owocach

Obraz
© 123RF.COM

Owoce nieszpułki można jeść na surowo, gotować, dusić, piec, smażyć i wyciskać z nich sok. Należy jednak zaznaczyć, że nadają się do spożycia dopiero po przemarznięciu lub dłuższym przechowywaniu. Nieszpułka to bogactwo witamin i mikroelementów. Zawiera kilka razy więcej wapnia, potasu, fosforu i magnezu niż jabłka. Obfituje także w antyoksydanty, które są wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych.

/ 6Zastosowanie w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Miąższ nieszpułki to doskonały dodatek do koktajli, deserów, marynat, owsianki, lodów, sałatek owocowych czy musów. Zbiera się je po pierwszych przymrozkach, kiedy zdąża już nieco zbrązowieć, ale są jeszcze jędrne. Przed zjedzeniem lub przetworzeniem trzeba usunąć z nich skórkę. Im dłużej są przechowywane w chłodnym miejscu, tym stają się słodsze. Miąższ nabiera wówczas konsystencji budyniu. Całymi owocami można nadziewać drób, nadają się także na przetwory. Owoce nieszpułki są bogate w pektyny, dlatego świetnie żelują. Robi się z nich pyszne dżemy, marmolady, galaretki, kompoty, likiery, nalewki. Można użyć samej nieszpułki lub połączyć ją z wiśniami, porzeczkami, jarzębiną, śliwkami, czarnym bzem, jabłkami.

/ 6Konfitura z nieszpułki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców nieszpułki, 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego), łyżeczka cynamonu, skórka otarta z 1 cytryny, 1 kg trzcinowego cukru żelującego.
Przygotowanie: owoce umyj, obierz i wypestkuj. Przełóż je do dużego garnka o grubym dnie, dodaj imbir, cynamon, skórkę cytrynową i cukier. Gotuj aż owoce się rozpadną od czasu do czasu mieszając. Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć. Ustaw do góry nogami do wystygnięcia. Konfitura z nieszpułki to doskonały dodatek do herbaty, grzanek, rogalików czy lodów.

/ 6Nieszpułka w occie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców nieszpułki, 300 ml wody, 300 g cukru, 200 ml octu 10%, kilka goździków, cynamon, skórka otarta z 1 cytryny.
Przygotowanie: zagotuj wodę z cukrem i przyprawami. Do wrzącego syropu włóż umyte owoce (w całości) i gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Wlej ocet, doprowadź do wrzenia. Przełóż owoce do słoików, zalej syropem, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

/ 6Lody z sosem z nieszpułki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g lodów waniliowych, 6 dojrzałych nieszpułek, laska wanilii, 30 ml likieru pomarańczowego, szczypta soli, 3 łyżki brązowego cukru, wiórki czekolady, bita śmietana.
Przygotowanie: owoce umyj, obierz i wypestkuj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożykiem zbierz nasiona. Owoce zblenduj z likierem, dodaj wanilię, sól, cukier i wymieszaj. Lody przełóż do pucharków, polej sosem, udekoruj wiórkami czekoladowymi i bita śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia