Odkryj jej zalety
Kształtem przypominają nieco niewielkie jabłka. Mają kwaskowaty smak, podobny trochę do ananasa. Dawniej przygotowywano z nich konfitury, dżemy, nalewki, kompoty, galaretki i inne przetwory. Obecnie są niemal zapomniane. O czym mowa? O nieszpułkach. Choć sezon na te owoce zaczyna się jesienią, w Lidlu już możemy kupić nieszpułki. Kilogram kosztuje ok. 8 złotych. Warto się skusić, ponieważ są dużo zdrowsze od jabłek i można je wykorzystać na wiele sposobów. Zobaczcie nasze inspiracje.
Wielka moc w małych owocach
Owoce nieszpułki można jeść na surowo, gotować, dusić, piec, smażyć i wyciskać z nich sok. Należy jednak zaznaczyć, że nadają się do spożycia dopiero po przemarznięciu lub dłuższym przechowywaniu. Nieszpułka to bogactwo witamin i mikroelementów. Zawiera kilka razy więcej wapnia, potasu, fosforu i magnezu niż jabłka. Obfituje także w antyoksydanty, które są wykorzystywane w profilaktyce chorób nowotworowych.
Zastosowanie w kuchni
Miąższ nieszpułki to doskonały dodatek do koktajli, deserów, marynat, owsianki, lodów, sałatek owocowych czy musów. Zbiera się je po pierwszych przymrozkach, kiedy zdąża już nieco zbrązowieć, ale są jeszcze jędrne. Przed zjedzeniem lub przetworzeniem trzeba usunąć z nich skórkę. Im dłużej są przechowywane w chłodnym miejscu, tym stają się słodsze. Miąższ nabiera wówczas konsystencji budyniu. Całymi owocami można nadziewać drób, nadają się także na przetwory. Owoce nieszpułki są bogate w pektyny, dlatego świetnie żelują. Robi się z nich pyszne dżemy, marmolady, galaretki, kompoty, likiery, nalewki. Można użyć samej nieszpułki lub połączyć ją z wiśniami, porzeczkami, jarzębiną, śliwkami, czarnym bzem, jabłkami.
Konfitura z nieszpułki
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców nieszpułki, 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego), łyżeczka cynamonu, skórka otarta z 1 cytryny, 1 kg trzcinowego cukru żelującego.
Przygotowanie: owoce umyj, obierz i wypestkuj. Przełóż je do dużego garnka o grubym dnie, dodaj imbir, cynamon, skórkę cytrynową i cukier. Gotuj aż owoce się rozpadną od czasu do czasu mieszając. Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć. Ustaw do góry nogami do wystygnięcia. Konfitura z nieszpułki to doskonały dodatek do herbaty, grzanek, rogalików czy lodów.
Nieszpułka w occie
Składniki: 1 kg dojrzałych owoców nieszpułki, 300 ml wody, 300 g cukru, 200 ml octu 10%, kilka goździków, cynamon, skórka otarta z 1 cytryny.
Przygotowanie: zagotuj wodę z cukrem i przyprawami. Do wrzącego syropu włóż umyte owoce (w całości) i gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Wlej ocet, doprowadź do wrzenia. Przełóż owoce do słoików, zalej syropem, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Lody z sosem z nieszpułki
Składniki: 300 g lodów waniliowych, 6 dojrzałych nieszpułek, laska wanilii, 30 ml likieru pomarańczowego, szczypta soli, 3 łyżki brązowego cukru, wiórki czekolady, bita śmietana.
Przygotowanie: owoce umyj, obierz i wypestkuj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożykiem zbierz nasiona. Owoce zblenduj z likierem, dodaj wanilię, sól, cukier i wymieszaj. Lody przełóż do pucharków, polej sosem, udekoruj wiórkami czekoladowymi i bita śmietaną.