Zapiekanka z koprem włoskim
Składniki: 1 fenkuł, 3 ugotowane ziemniaki, 1 cebula, sól, tymianek, oregano, natka pietruszki, olej do smażenia.
Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka zimnego mleka, żółtko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ziemniaki pokrój w plasterki, a fenkuł w paski. Przełóż koper na patelnię i podsmażaj razem z cebulą kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dnie ułóż ziemniaki, na wierzchu koper włoski. Przygotuj sos beszamelowy. Roztop w rondelku masło. Dodaj mąkę i wymieszaj. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko i wymieszaj. Polej warzywa, posyp posiekaną natka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapieka 30 minut.