Teraz kupisz w dyskoncie
Fenkuł jest blisko spokrewniony z koprem ogrodowym. Jednak dość rzadko gości na naszych stołach. A szkoda. Ma delikatny anyżkowy smak i aromat. Stwarza wiele kulinarnych możliwości. Od wieków znany jest jako naturalny środek leczniczy. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Zobaczcie nasze inspiracje - w tym przepis na pyszną i prostą sałatkę w dalszej części galerii.
Zobaczcie ranking najzdrowszych owoców:
Jedz na zdrowie
Bulwy kopru włoskiego są źródłem potasu i witaminy K, dlatego warto wprowadzić je do diety. A czy wiedzieliście, że zjedzenie jednej główki kopru włoskiego może zapewnić naszemu organizmowi 100 proc. potrzebnej mu dziennej dawki witaminy C? Dzięki właściwościom leczniczym fenkuł od wieków wykorzystywany jest podczas dolegliwości układu pokarmowego. Dziś powszechnie stosuje się herbatę z owoców kopru włoskiego na wzdęcia oraz kolki u niemowląt. Jednakże ostatnie badania pokazują, że olejek zawarty w nasionach kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, dlatego zdania na temat podawania go małym dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym są podzielone.
Kulinarne inspiracje
Fenkuł smakuje doskonale pod każdą postacią – na surowo, gotowany na parze, smażony czy grillowany, dlatego można dodać go praktycznie do każdego dania. W nieprzetworzonej termicznie formie koper włoski świetnie komponuje się w sałatce np. z selerem naciowym i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru włoskiego możemy dodać do grillowanej lub smażonej wieprzowiny. W kuchni włoskiej przy pomocy nasion fenkułu aromatyzuje się wywary rybne i... wyroby cukiernicze.
Sałatka z fenkułem i orzechami
Składniki: 1 fenkuł, 2 główki sałaty rzymskiej, 1 gruszka, mała cukinia, krążek sera camembert, garść orzechów włoskich, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: sałatę porwij na mniejsze kawałki, gruszkę i ser pokrój na plastry. Cukinię pokrój za pomocą obieraczki do warzyw na wstęgi. Fenkuł posiekaj w cienkie paski. Orzechy upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Na talerzach układaj porcje sałaty, na to ser, fenkuł, gruszkę i cukinię. Posyp orzechami. Z cytryny i oliwy zrób sos, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę.
Zapiekanka z koprem włoskim
Składniki: 1 fenkuł, 3 ugotowane ziemniaki, 1 cebula, sól, tymianek, oregano, natka pietruszki, olej do smażenia.
Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 szklanka zimnego mleka, żółtko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Ziemniaki pokrój w plasterki, a fenkuł w paski. Przełóż koper na patelnię i podsmażaj razem z cebulą kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dnie ułóż ziemniaki, na wierzchu koper włoski. Przygotuj sos beszamelowy. Roztop w rondelku masło. Dodaj mąkę i wymieszaj. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko i wymieszaj. Polej warzywa, posyp posiekaną natka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapieka 30 minut.
Kremowa zupa
Składniki: 1 fenkuł, biała część pora, 1 cukinia, 2 ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 1,5 szklanki bulionu drobiowego, pół szklanki kremówki, olej do smażenia.
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż pokrojonego pora i koper włoski. Zalej bulionem, wrzuć obrane i pokrojone w kostki ziemniaki. Gotuj do miękkości. Po tym czasie wlej śmietankę, dopraw do smaku. Zblenduj.