Dzika róża
Owoce dzikiej róży od wieków są cenione za swoje prozdrowotne właściwości. To przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy C, która jest znacznie lepiej przyswajalna w postaci naturalnej niż syntetycznej. Uzupełniają niedobory witamin podczas jesiennych infekcji, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Zaleca się je kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom, w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu. Owoce powinniśmy zbierać jesienią, gdy są w pełni dojrzałe. Po oczyszczeniu z pestek nadają się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Z dzikiej róży można też wytwarzać herbatkę, którą stosuje się w celach zdrowotnych, np. podczas grypy, ale świetnie smakuje również jako napój orzeźwiający. Z owoców róży wytwarza się także rozmaite alkohole – wódki i nalewki.