Niedoceniane skarby jesieni. Sezonowe owoce, które wzmacniają odporność

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie przegap sezonu

Obraz
© 123RF.COM

Jesień przynosi nam wiele owoców i warzyw. Poza tymi popularnymi, takimi jak jabłka, gruszki, winogrona lub śliwki, przydomowe sady i ogródki dostarczają nam aronii, jarzębiny czy dzikiej róży. Mimo że jedzone na surowo nie zachwycają, ponieważ są cierpkie i gorzkawe w smaku, doskonale nadają się na przetwory, herbatki i nalewki. Zobacz nasz przewodnik po niedocenianych jesiennych owocach i odkryj je na nowo.

Zobacz wideo: Dlaczego nie można jeśc owoców prosto z krzaka

/ 6Rokitnik

Obraz
© 123RF.COM

Rokitnik zwyczajny, nazywany również rosyjskim ananasem lub złotem Syberii, jest ceniony w medycynie naturalnej już od starożytności. Jego drobne, intensywnie pomarańczowe owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Można je spożywać na surowo albo przerabiać na dżemy, galaretki, konfitury, nalewki, wino, tłoczyć z nich sok lub olej. Rokitnik zawiera więcej witaminy C niż czarna porzeczka i cytryna. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega występowaniu stanów zapalnych. W rokitniku znajdują się także witaminy E, K, P, A, D, F i te z grupy B oraz minerały żelazo, potas, bor, mangan, fosfor, bor, krzem, wapń.

/ 6Aronia

Obraz
© 123RF.COM

Owoce aronii stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami oraz innymi chorobami. W aronii znajdziemy dużą dawkę witaminy P, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera ona także cenne dla naszego organizmu makro- i mikroelementy, takie jak wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod i bor. Z owoców aronii można przygotować pyszne przetwory – soki, syropy, kompoty, dżemy, galaretki oraz nalewki. Nadają się one również do słodkich wypieków – placków, tart czy muffinek.

/ 6Dzika róża

Obraz
© 123RF.COM

Owoce dzikiej róży od wieków są cenione za swoje prozdrowotne właściwości. To przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy C, która jest znacznie lepiej przyswajalna w postaci naturalnej niż syntetycznej. Uzupełniają niedobory witamin podczas jesiennych infekcji, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Zaleca się je kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom, w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu. Owoce powinniśmy zbierać jesienią, gdy są w pełni dojrzałe. Po oczyszczeniu z pestek nadają się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Z dzikiej róży można też wytwarzać herbatkę, którą stosuje się w celach zdrowotnych, np. podczas grypy, ale świetnie smakuje również jako napój orzeźwiający. Z owoców róży wytwarza się także rozmaite alkohole – wódki i nalewki.

/ 6Pigwa

Obraz
© 123RF.COM

Pigwa ceniona jest ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Ma cierpki i twardy miąższ, dlatego nie powinniśmy jeść jej na surowo. Jednak doskonale nadaje się na przetwory. Po zerwaniu odłóżmy owoce na kilka dni, by dojrzały i nabrały przyjemnego aromatu. Po tym czasie możemy z nich przyrządzić nalewki, dżemy, konfitury, powidła, galaretki czy marmolady. Owoce pigwy zawierają nawet do 15 proc. cukrów, kwasy organiczne, witaminę C oraz mikroelementy, takie jak żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.

/ 6Jarzębina

Obraz
© 123RF.COM

Owoce jarzębiny zawierają mnóstwo witaminy C, składników mineralnych, są darmowe i bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich kwasy organiczne, garbniki, związki cukrowe, pektyny, śladowe ilości olejku eterycznego, karoteny (dwukrotnie więcej od marchwi), witaminę C, E, A, K, PP. Do celów leczniczych zbiera się głównie owoce i kwiaty, czasem też liście. Jarzębinę trzeba jednak poddać obróbce cieplnej, bo surowa może być szkodliwa. Przygotowując dania i przetwory z jarzębiny, pamiętajmy również o tym, by owoce przemrozić przez kilka dni w zamrażalniku: stracą wtedy goryczkę, która niektórym osobom może przeszkadzać.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości