Knedle z morelami
Składniki: 1 kg ziemniaków, 750 g moreli, 1 szklanka mąki, 2 łyżki masła, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, cynamon, szczypta soli, cukier w kostkach.
Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wystudź. Morele opłucz i wypestkuj. W miejsce po pestce powciskaj kostki cukru. Roztop masło w garnuszku. Wymieszaj ziemniaki, mąkę i jajka. Wlej do masy masło, dopraw solą i cynamonem. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o średnicy około 5 centymetrów. Pokrój go na 16 równych plastrów. Każdy rozpłaszcz, na środku układaj morele z kostkami cukru i zawijaj je w ciasto. Knedle gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj na gorąco z bułką tartą podsmażoną na maśle.