Tarta morelowa z migdałami
Składniki: 1 szklanka mąki, pół kostki masła, 1 jajko, pół szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 50 g mielonych migdałów, szczypta soli, 800 g moreli, 200 g konfitury morelowej, 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie: z mąki, masła, jajka i cukru zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj je i wylep nim natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Owoce umyj, przekrój na pół i wyspestkuj. W rondelku podgrzej konfiturę. Na cieście poukładaj morele brzuszkami do dołu. Pokryj je konfiturą i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.