Morele - co warto o nich wiedzieć?
Dlaczego niedoceniane? Są mniejsze i wydają się bardziej pospolite. Jednak smakiem i zawartością składników odżywczych wcale nie ustępują swoim dorodniejszym krewniaczkom. Są słodkie, soczyste, mają niewiele kalorii i świetnie wpływają na nasz organizm. Poza tym ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu pomogą uzyskać złocisty kolor skóry tym, którzy nie lubią się opalać. To nie koniec ich zalet. Oto kilka powodów, dla których warto skusić się na te owoce, szczególnie że dostępne są nie tylko na bazarkach, ale też w popularnych dyskontach w promocyjnych cenach.
Dla zdrowia i urody
Zawarte w morelach witaminy i minerały wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Witamina A doskonale działa na wzrok, zapobiegając tzw. kurzej ślepocie, witamina C pomaga zwalczać infekcje, natomiast witaminy z grupy B wykazują zbawienne działanie na układ nerwowy, dlatego też morele polecane są osobom narażonym na stres. Potas reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Natomiast dzięki obecności żelaza, wapnia, fosforu i błonnika, morele poprawiają nasze trawienie i zapobiegają anemii. Morele zawierają również silne przeciwutleniacze, które wykazują działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Beta-karoten chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody, zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.
Morele w kuchni
Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze – słodkie i soczyste. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem". Są to nietrwałe owoce, dlatego zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory. Przez dwa, trzy dni można przechowywać w lodówce. Za kilogram owoców zapłacimy teraz w Lidlu i Biedronce ok. 6 złotych. Najchętniej zjadamy je na surowo. Jednak nadają się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych.
Chutney morelowy
Składniki: 1 kg moreli, cytryna, 3 ząbki czosnku, garść rodzynek, łyżka świeżego, startego imbiru, cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie: morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Potem dodaj rodzynki, skórkę otartą z cytryny, sok wyciśnięty z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier oraz imbir. Podgrzewaj jeszcze chwilę całość, wymieszaj dokładnie, rozlej do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Chutney będzie pasował do mięs.
Tarta morelowa z migdałami
Składniki: 1 szklanka mąki, pół kostki masła, 1 jajko, pół szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 50 g mielonych migdałów, szczypta soli, 800 g moreli, 200 g konfitury morelowej, 50 g płatków migdałowych.
Przygotowanie: z mąki, masła, jajka i cukru zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj je i wylep nim natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Owoce umyj, przekrój na pół i wyspestkuj. W rondelku podgrzej konfiturę. Na cieście poukładaj morele brzuszkami do dołu. Pokryj je konfiturą i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Knedle z morelami
Składniki: 1 kg ziemniaków, 750 g moreli, 1 szklanka mąki, 2 łyżki masła, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, cynamon, szczypta soli, cukier w kostkach.
Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wystudź. Morele opłucz i wypestkuj. W miejsce po pestce powciskaj kostki cukru. Roztop masło w garnuszku. Wymieszaj ziemniaki, mąkę i jajka. Wlej do masy masło, dopraw solą i cynamonem. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o średnicy około 5 centymetrów. Pokrój go na 16 równych plastrów. Każdy rozpłaszcz, na środku układaj morele z kostkami cukru i zawijaj je w ciasto. Knedle gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj na gorąco z bułką tartą podsmażoną na maśle.