Zupa szczawiowa z jajkiem
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie wielkanocnych jajek może być zupa szczawiowa. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Składniki: *
kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu,
1 łyżeczka masła,
1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu,
5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.),
1/2 łyżeczki mąki,
sól i mała szczypta cukru do smaku,
kilka jajek ugotowanych na twardo,
garść posiekanego, cienkiego szczypiorku,
kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
*Przygotowanie: Szczaw należy dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki. W rondelku rozpuścić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut. Śmietanę wymieszajcie dokładnie z mąką i szczyptą soli. Wlejcie do bulionu, zagotujcie, doprawcie solą i cukrem. Następnie wsypcie ziemniaki i gotujcie do miękkości. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajcie uduszony szczaw. Podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo oraz dodatkiem szczypiorku.