Nie wiecie, co zrobić z jajkami po Wielkanocy? Oto kilka prostych przepisów
Szybkie dania z jajek
Święta, święta i po świętach. A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Ciasto możemy zamrozić, z czerstwego chleba zrobić tosty a co z ugotowanymi jajkami? Zamiast wyrzucać, możecie wyczarować z nich prawdziwe pyszności.
Zobacz też: Kolor skorupki jajka - od czego zależy?
Pasta jajeczna
Jajek na twardo nie trzeba zjadać natychmiast. Można je spokojnie spożywać do dwóch, a czasem nawet trzech dni po ugotowaniu pod warunkiem, że były przechowywane w lodówce. Pasta jajeczna to doskonała propozycja na pozbycie się jajek na twardo. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub bagietką. Do jej przygotowania możemy wykorzystać też inne poświąteczne resztki takie jak szczypiorek, rzodkiewki, rzeżuchę, chrzan czy nawet pokrojoną w kostkę wędlinę. Do tego przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber. Spoiwem, które połączy składniki oraz nada paście kremowej konsystencji, może być majonez, śmietana lub jogurt wymieszany z musztardą.
Kotlety jajeczne
W PRL-u, kiedy mięso było trudnodostępne, kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Składniki:
10 dużych jajek
2-3 łyżki bułki tartej
2 cebule
2-3 łyżki tartego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
natka pietruszki (opcjonalnie)
olej rzepakowy
*Przygotowanie: *ugotuj 8 jaj. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyjcie na grubych oczkach tarki. Następnie dodajcie do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Z powstałej masy formujcie małe kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej, a następnie usmażcie z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zupa szczawiowa z jajkiem
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie wielkanocnych jajek może być zupa szczawiowa. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Składniki: *
kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu,
1 łyżeczka masła,
1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu,
5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.),
1/2 łyżeczki mąki,
sól i mała szczypta cukru do smaku,
kilka jajek ugotowanych na twardo,
garść posiekanego, cienkiego szczypiorku,
kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
*Przygotowanie: Szczaw należy dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki. W rondelku rozpuścić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut. Śmietanę wymieszajcie dokładnie z mąką i szczyptą soli. Wlejcie do bulionu, zagotujcie, doprawcie solą i cukrem. Następnie wsypcie ziemniaki i gotujcie do miękkości. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajcie uduszony szczaw. Podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo oraz dodatkiem szczypiorku.
Sałatka ziemniaczana z jajkami
Jeśli po świętach zostały wam nie tylko jajka, ale również ugotowane ziemniaki, to możecie przygotować pyszną sałatkę. Jest szybka i prosta do zrobienia. Z powodzeniem może konkurować z sałatką jarzynową, której z pewnością po Wielkanocy macie już dosyć.
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków,
3 jajka,
1 czerwona cebula,
3 kiszone ogórki,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki i ogórki pokrójcie w kostkę. Cebulę drobno posiekajcie i przelejcie gorącą wodą, by nieco zmiękła. Dwa jajka pokrójcie w kostkę, a jedno w plasterki. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotujcie sos. Wymieszajcie wszystkie składniki w misce. Wierzch udekorujcie plastrami jajka. Gotowe. Smacznego!