Nie wiecie, co zrobić z jajkami po Wielkanocy? Oto kilka prostych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

/ 5Szybkie dania z jajek

Obraz
© Adobe Stock

Święta, święta i po świętach. A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Ciasto możemy zamrozić, z czerstwego chleba zrobić tosty a co z ugotowanymi jajkami? Zamiast wyrzucać, możecie wyczarować z nich prawdziwe pyszności.

Zobacz też: Kolor skorupki jajka - od czego zależy?

/ 5Pasta jajeczna

Obraz
© Adobe Stock

Jajek na twardo nie trzeba zjadać natychmiast. Można je spokojnie spożywać do dwóch, a czasem nawet trzech dni po ugotowaniu pod warunkiem, że były przechowywane w lodówce. Pasta jajeczna to doskonała propozycja na pozbycie się jajek na twardo. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub bagietką. Do jej przygotowania możemy wykorzystać też inne poświąteczne resztki takie jak szczypiorek, rzodkiewki, rzeżuchę, chrzan czy nawet pokrojoną w kostkę wędlinę. Do tego przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, majeranek, cząber. Spoiwem, które połączy składniki oraz nada paście kremowej konsystencji, może być majonez, śmietana lub jogurt wymieszany z musztardą.

/ 5Kotlety jajeczne

Obraz
© Adobe Stock

W PRL-u, kiedy mięso było trudnodostępne, kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Składniki:
10 dużych jajek
2-3 łyżki bułki tartej
2 cebule
2-3 łyżki tartego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
natka pietruszki (opcjonalnie)
olej rzepakowy
*Przygotowanie: *ugotuj 8 jaj. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyjcie na grubych oczkach tarki. Następnie dodajcie do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Z powstałej masy formujcie małe kotleciki i obtoczcie je w bułce tartej, a następnie usmażcie z obu stron na rozgrzanym oleju.

/ 5Zupa szczawiowa z jajkiem

Obraz
© 123RF.COM

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie wielkanocnych jajek może być zupa szczawiowa. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, to w dodatku jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Składniki: *
kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu,
1 łyżeczka masła,
1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu,
5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.),
1/2 łyżeczki mąki,
sól i mała szczypta cukru do smaku,
kilka jajek ugotowanych na twardo,
garść posiekanego, cienkiego szczypiorku,
kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
*
Przygotowanie:
Szczaw należy dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki. W rondelku rozpuścić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut. Śmietanę wymieszajcie dokładnie z mąką i szczyptą soli. Wlejcie do bulionu, zagotujcie, doprawcie solą i cukrem. Następnie wsypcie ziemniaki i gotujcie do miękkości. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajcie uduszony szczaw. Podawajcie z jajkami ugotowanymi na twardo oraz dodatkiem szczypiorku.

/ 5Sałatka ziemniaczana z jajkami

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli po świętach zostały wam nie tylko jajka, ale również ugotowane ziemniaki, to możecie przygotować pyszną sałatkę. Jest szybka i prosta do zrobienia. Z powodzeniem może konkurować z sałatką jarzynową, której z pewnością po Wielkanocy macie już dosyć.
Składniki:
400 g ugotowanych ziemniaków,
3 jajka,
1 czerwona cebula,
3 kiszone ogórki,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki i ogórki pokrójcie w kostkę. Cebulę drobno posiekajcie i przelejcie gorącą wodą, by nieco zmiękła. Dwa jajka pokrójcie w kostkę, a jedno w plasterki. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotujcie sos. Wymieszajcie wszystkie składniki w misce. Wierzch udekorujcie plastrami jajka. Gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw